Las Patronas, îngerii cu chip de om care salvează mii de vieți în fiecare an

0
116

Las Patronas sunt de fapt o mână de femei dintr-un orășel din Mexic numit La Patronas, de unde şi-au luat numele de altfel, şi care în fiecare an salvează viețile a mii de emigranți din America Centrală care trec prin sătucul lor într-o călătorie periculoasă în încercarea de a ajunge în America.

Totul a început acum 19 ani când două surori, Nora și Guadalupe Romero așteptau să treacă calea ferată pentru a duce acasă cumpărăturile pentru micul dejun. Ceea ce nu știau ele, era ca trenul care urma să treacă avea să le schimbe viaţa pentru totdeauna. În timp ce trenul trecea pe lângă ele, au auzit un grup de oameni care se aflau pe acoperişul trenului strigând: „Ne este foame!”.

Fără să ezite fetele le-au aruncat pâinea și laptele pe care îl cumpăraseră pentru micul dejun.

Ajunse acasă se așteptau la o muştruluială din partea mamei lor, însă aceasta a hotărât că acei oameni au nevoie de ajutor. Din puţinul pe care îl aveau a decis să gătească mai multe porții pe care să le arunce migranţilor când aceștia vor trece pentru ca orice ajutor, oricât de mic ar fi fost, pentru ei era foarte important şi le-ar fi putut salva viaţa.

Pachetele familiei Romero sunt formate din același tip de mâncare: orez, fasole și câteva pâinici. În fiecare zi femeile din Las Patronas sunt prezente la tren așteptând să arunce migranţilor mâncare și apă atât de indispensabile unei călătorii atât de lungi.

Fapta acestor femei a devenit cu atât mai necesară cu cât, mai ales în ultima vreme, când datorită faptului că rata infracţionalităţii şi sărăcia continua să crească în America Centrală, tot mai mulţi oameni aleg să își pună viaţa în pericol pentru a merge în America de Nord spre o viaţă mai bună.

Drumul este lung și puţini ajung la destinație. Emigranții călătoresc pe trenurile de marfă, sunt adesea jefuiți de puţinii bani pe care îi au sau sunt răpiți de către cei din cartelurile drogurilor și vânduți pentru organe sau pentru trafic de persoane.

Unul din emigranți, care spera să ajungă înapoi în Statele Unite la familia lui după ce recent a fost deportat, povestește cum o fetiţă a alunecat de pe tren și a fost imediat tăiată în două.

Munca femeilor din Las Patronas este foarte importantă în aceste condiții, iar în fiecare zi ele aşteaptă imperturbabile următorul tren pentru a-şi duce mai departe misiunea.

Pentru munca și devotamentul lor guvernul mexican le-a acordat numeroase distincții în semn de apreciere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here