Ce înseamnă zilele Babelor şi cum îţi va merge în funcţie de ziua pe care o alegi ca Babă

0
176

Potrivit legendei, baba Dochia a lăsat o turmă de oi în grija unor flăcăi şi întrucât la sfârşitul lunii februarie aceştia încă mai rătăceau pe munte cu oile, a plecat furioasă, îmbrăcată cu 9 cojoace, în căutarea lor. Având în vedere că vremea se încălzea treptat, Dochia lepăda în fiecare zi câte un cojoc până în cea de-a nouă zi. Găsindu-şi oile şi intenţionând să coboare în sat, Martie, supărat de blestemele Dochiei, a abătut asupra sa un ger năprasnic, îngheţând-o de vie. O altă versiune a legendei arată că ea a fost transformată în stană de piatră.

În credinţa populară primele zile ale lunii martie sunt numite Babe şi se spune că trebuie să îţi alegi câte o babă în primele zile ale lunii martie. În funcţie de cum o să fie ziua respectivă, aşa se spune că va fi şi anul tău.

În unele zone, zilele babelor erau în număr de şapte, însă în multe locuri se întind până în ziua a noua a lunii sau chiar până în ziua 12, corespunzând celor 12 luni ale anului.

Prin celebrarea babelor, sărbătorim trecerea de la frig la cald, de la iarnă la vară. De regulă primele zile din luna martie sunt considerate schimbătoare, unele dintre acestea fiind prea călduroase, sau prea friguroase.

În unele zone, Baba se poate alege după bunul plac, adică o zi oarecare din perioada 1-9 martie sau în funcţie de cifra pe care o consideri norocoasă, însă în alte zone alegerea babei este condiţionată de data naşterii.

În cazul în care ziua de naştere se află între datele 1 şi 9 ale oricărei luni atunci şi baba va fi în ziua respectivă. În caz contrar, se adună cele două cifre pentru a obţine ziua în care îţi va pica baba. De pildă, dacă eşti născut pe data de 29, atunci baba ta va fi pe 2 martie (2+9=11, 1+1=2).
Potrivit superstiţiilor populare dacă în ziua în care ţi-ai ales baba va fi cald şi soare, atunci vei avea un an bun şi rodnic, iar dacă va fi frig şi înnorat atunci vei avea parte de un an greu, de supărări şi boli până în primăvara următoare.

O altă superstiţie înrădăcinată în mentalul colectiv este aceea că aşa cum va fi vremea în ziua în care flăcăii îşi alegeau baba, aşa urma să fie şi viitoarea lor nevastă.

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here