Preşedintele Iohannis a anunţat referendumul pentru amnistie şi pentru graţiere

0
74

Președintele Klaus Iohannis i-a criticat din nou pe politicienii actuali după ce i-a comparat cu cei din 1859, care au realizat Unirea Principatelor. Ieri seară președintele a anunțat referendum pe tema modificării Codului Penal prin ordonanță de urgență și a ordonanței grațierii.

„Cei care au fost puși să conducă țara se ocupă de alte lucruri. Atunci politicienii s-au ocupat de unirea principatelor, ai noștri se ocupă de grațiere, de grațierea propriilor dosare. A fost ales atunci Cuza domnitor în Moldova și Țara Românească și s-a apucat de treabă. În 1864, codul penal al lui Cuza a fost primul cod penal care incrimina corupția.S-a vorbit despre proteste ca despre un început de lovitură de stat. Politicienii dau lovitura de stat, doar că nu dau lovitura de stat, ci lovitura de grației economiei din România. PSD și satelitul lui, ALDE, au promis bunăstare, dezvoltare economică, salarii mai mari, iar oamenii, de bună credință, i-au votat.

Iar ei s-au apucat să umble la legislația penală pentru a-și curăța dosarele lor ale colegilor de partid. Asta i-a adus pe oameni în stradă. De aici indignarea românilor.

Nu vrea nimeni lovitură de stat, nici nu vrea să schimbe regimul. Doar nu-și imaginează cineva că au ieșit oamenii în stradă pentru acest guvern. Iar guvernanții ar trebui să țină seama.
Această temă în mod nefericit a devenit o temă națională. E evident că există un larg interes pentru această temă a schimbării codurilor penale și a grațierii și dacă așa e atunci voi supune această temă dezbaterii publice și votului popular. Voi începe demersurile pentru un referendum. Unul prin care românii vor putea să se exprime, să spună dacă sunt de acord cu aceste demersuri sau nu.

Atunci când au votat, aceste teme nu s-au găsit în programul de guvernare. Vrem să fim o națiune puternică, stat de drept, sau o națiune așa și așa? Vrem să fim ca generația care a făcut Mica Unire sau vrem să fim o națiune care nu îndrăznește să ridice vocea?

Eu îmi doresc o națiune de oameni mândri și liberi, cu politicieni integri, o națiune condusă de politicieni competenți. Pentru a obține acest lucru, pentru mine niciun preț nu este prea mare”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

Iată mai jos şi discursul integral al preşedintelui Klaus Iohannis. Voi ce părere aveţi? Sunteţi pro sau contra aministiei şi graţierii?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here