Cât de bun este de fapt bicarbonatul de sodiu? Înşelăciune sau medicament naturist?

0
134

Credem că fiecare dintre dumneavoastră a citit pe internet cel puţin un articol despre bicarbonatul de sodiu, în care acesta este prezentat ca un fel de medicament minune ce combate tot felul de afecţiuni de la cele minore până la cancer.

Realitatea este de fapt undeva la mijloc. Bicarbonatul este într-adevăr indicat ca şi tratament, însă numai cu multă precauţie şi cu multe rezerve pentru că folosinţa pe termen lung a bicarbonatului poate să vă afecteze negativ.

Cel mai des bicarbonatul este indicat persoanelor care suferă de reflux gastroesofagian sau arsuri la stomac, fiind folosit de urgenţă în aceste situații dacă nu există în casă un pansament gastric.

Doar că, dacă este folosit pe timp îndelungat nu va face altceva decât să accentueze predispoziţia spre ulcer. 

“Pe moment are o acţiune imediată, agreabilă, promptă, iar pacienţii îl preferă pentru că este la îndemână şi este foarte ieftin. Folosit pe termen lung poate apărea fenomenul de rebound, aciditatea se intensifică şi va accentua predispoziţia spre ulcer. Bicarbonatul nu te omoară, dar e ca şi când te-ai încălzi cu un pahar de ţuică. Pe măsură ce consumi, tot ai vrea mai mult. În timpul unei crize, mai bine folosim un pansament gastric autorizat”, susţine medicul chirurg Călin Tiu.

O altă întrebuinţare recomandată pe internet a bicarbonatului de sodiu este folosirea lui în combinaţie cu lămâie în locul pastei de dinţi. Potrivit stomatologilor acest lucru ar fi o mare greşeală, deoarece combinaţia ar putea afecta smalțul dinţilor.

“Este o mare greşeală să periem dinţii direct cu bicarbonatul de sodiu cumpărat din magazin. Este chiar interzis, pentru că praful este foarte abraziv şi zgârie smalţul dinţilor. În plus, periajul cu bicarbonat de sodiu efectuat incorect poate produce o serie de răni ale gingiilor. Aceste răni nu sunt altceva decât porţi deschise pentru infecţii, afte sau gingivite sau afecţiuni parodontale. Într-adevăr bicarbonatul curăţă foarte bine şi deschide culoarea dintelui până la cea naturală, dar nu este indicat deloc să fie folosit direct pe dinte. Şi în cabinetul stomatologic se foloseşte tot bicarbonatul de sodiu, dar într-o anumită compoziţie, este o pastă specială utilizată în periajul profesional. Nici măcar în combinaţia bicarbonat cu suc de lămâie eu nu recomand curăţarea dinţilor acasă. Sucul de lămâie este un acid care poate produce demineralizarea smalţului dintelui, iar asta înseamnă început de carie” explică Cornelia Vartolomei, medic stomatolog.

Mai mult, consumat în cantităţi mari, bicarbonatul de sodiu poate fi chiar letal, susţine medicul Daniel Nicolae, directorul Serviciului de Ambulanţă Prahova. Dacă ingeraţi o cantitate mare deodată se poate modifica PH-ul sangvin şi se ajunge astfel la afectarea funcţiei renale, la iritabilitate sau la suferinţa altor organe şi chiar la deces. Consumul excesiv de bicarbonat poate avea şi alte efecte adverse, de la edeme localizate în zona feţei sau chiar generalizate, retenţie de apă, dar şi hipertensiune arterială.

Medicii recomandă celor care folosesc acasă bicarbonatul de sodiu să nu o facă urmând doar sfaturile primite prin intermediul reţetelor magice răspândite pe internet, ci să consulte înainte un medic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here