Vin fiert după reţeta lui Jamie Oliver. Un vin cu proprietăţi terapeutice remarcabile

0
104

În această perioadă friguroasă parcă altfel te încălzeşte un pahar de vin fiert, mai ales dacă ai adăugat în el câteva mirodenii care să-i dea un gust deosebit. Consumat cu moderaţie, vinul fiert este un excelent medicament, iar prin conţinutul de scorţişoară, piper şi cuişoare devine un duşman de temut al răcelilor.

advent-1380137_1280

Vinul roşu fiert furnizează energie organismului, îmbunătăţeşte digestia, stimulează apetitul şi ajută la restabilirea echilibrului nutriţional.

El reglează ceasul biologic prin melatonina conţinută în vinul roşu dar este şi un puternic antioxidant.

Consumul unui pahar de vin roşu înainte de culcare poate fi benefic pentru somn.
Reduce riscul de cancer. Potrivit specialiştilor fiecare pahar de vin roşu consumat zilnic reduce riscul cancerului de plămâni cu 13%.

De asemenea, patru sau mai multe pahare de vin roşu pe săptămână ajută la diminuarea riscului de cancer de prostată cu 50%. Şi cancerul mamar poate fi ţinut la distanţă cu ajutorul acestei băuturi. Însă moderaţia este cheia: 1-2 pahare pe zi.

Vinul roșu menţine sănătatea vaselor de sânge. El poate preveni debutul şi progresia aterosclerozei, care se declanşează atunci când vasele de sânge încep să-şi piardă abilitatea de relaxare. Alcoolul şi polifenolii din vin favorizează menţinerea sănătăţii vaselor de sânge, prin promovarea formării de oxid nitric. Acesta are un rol foarte important în reglarea tonusului vascular.

Vinul roșu scade presiunea arterială. Potrivit unor studii vinului roşu are efecte pozitive asupra presiunii sangvine. Două pahare de vin roşu băute în timpul mesei scad presiunea arterială la persoanele afectate de hipertensiune.

Vinul roșu menține creierul sănătos. Resveratrolul este dovedit a fi un protector eficient împotriva bolii Alzheimer şi al demenţei.

Pe de altă parte vinul roşu conţine potasiu care ajută la reglarea ritmului cardiac şi la convertirea zahărului din sânge în glicogen, fluor mineral care poate preveni cariile dentare şi menţine smalţul dinţilor puternic, fosfor – care ajută la transformarea mâncării în energie, ajută funcţia renală, metabolismul, multiplicarea celulară şi susţine contracţiile musculare ale inimii şi colină – care face parte din familia vitaminei B ce ajută la menţinerea sănătăţii generale și la funcţionarea adecvată a memoriei.

Iată mai jos reţeta de vin fiert a lui Jamie Oliver pentru a vă bucura de acestă băutură aromată în zilele reci de iarnă:

● 750 de mililitri de vin roşu
● 180 de mililitri de apă
● 100 de grame de zahăr brun
● 15 boabe piper negru
● 15 cuişoare
● 1 băţ de scorţişoară lung (mai multe opţional pentru servit)
● două steluţe de anason
● coji subţiri de lămâie pentru décor

Mod de preparare:
Se toarnă vinul, apa, băţul de scorţişoară, piperul şi zahărul într-o oală. În locul zaharului se poate folosi şi miere de albine dar adăugată după ce vinul se răceşte puţin. Toate ingredientele se pun pe foc mediu până când se încălzeşte şi începe să formeze bule mici pe marginea oalei.
Apoi, strecuraţi în căni din sticlă transparentă şi decoraţi cu o coajă de lămâie şi o bucată dintr-un băţ de scorţişoară.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here