A lucrat ca ospătar timp de 16 ani iar acum conduce o afacere de jumătate de milion de euro

0
70

După ce a lucrat ospătar în restaurante precum Casa Doina, Velvet, Select, Intercontinental, la 23 de ani Laurel Sanda s-a hotărât să îşi ia viaţa în mâini şi s-a îmbarcat pe un vas de croazieră în cadrul companiei Princess Cruises.

ogn5606

Tot ce îşi dorea la acel moment era să strângă bani să îşi cumpere o maşină, însă nu e gândea ca viaţa are un plan pentru el.

A lucrat până în 2004. „A fost un capitol din viaţa mea, au fost doar şase ani, dar parcă a fost o viaţă întreagă, într-o altă viaţă“, rememorează el experienţa de pe vapor şi, deşi au trecut 11 ani de când lucrează pe uscat, îşi aduce aminte toate detaliile.

Încă din prima săptămână a rămas uimit de familiaritatea cu care chelnerii îi tratau pe pasageri: „Aveam un şef italian pe care l-am întrebat cum este posibil să tratezi astfel clienţii. «Dacă vrei să faci bani, aici trebuie să fii prietenos, nu sobru», mi-a replicat el“.

Între timp a schimbat şi el modul în care interacţiona cu clienţii, până într-acolo încât le arata almanahul despre România, pentru a-l arăta turiştilor, majoritatea cu vârste de peste 50 de ani şi dornici de explorare. Pasagerii îi povesteau despre războaiele în care au luptat, în Vietnam, în Al Doilea Război Mondial şi chiar şi despre bombardarea Ploieştiului, la care participaseră.

De altfel în această perioadă, Laurel Sanda considera că a învăţat cel mai mult, începând de la cele 20 de feluri de cereale şi 10 dressing-uri de salată, despre care nu ştia că există înainte să se îmbarce pe vapor, până la lecţiile de management. Din experienţa acumulată pe vasele de croazieră, i-a învăţat şi pe angajaţii din cadrul restaurantului său să nu fie insistenţi şi să recomande fără să fie agresivi.

Primii bani i-a trimis în ţara iar sora sa i-a investit într-o casă de schimb valutar din sectorul cinci, care acum a ajuns, potrivit lui Sanda, la o cifră de afaceri „de ordinul milioanelor de euro“. Apoi a continuat investind în terenuri pe care a reuşit să le vândă cu preţuri mari, reuşind să scoată profit.

Proiectul restaurantului Britannia a început în 2004, odată cu achiziţia unui teren de 300 de metri pătraţi din Rahova, în care a investit 30.000 de dolari.

„Erau foarte mulţi bani atunci, în condiţiile în care un apartament costa 8-10.000 de dolari.“ A investit 800.000 de euro în restaurantul construit de la zero, treptat, după un design propriu.

download

Restaurantul, format din trei saloane distribuite pe trei etaje şi o terasă, cât şi un loc de joacă pentru copii, are circa 450-500 de locuri şi aduce aproximativ 200-300 de clienţi zilnici.

„Eu am plecat de la o premisă: pe vapor era lux la preţ social, acesta fiind şi conceptul pe care ne axăm în acest restaurant“, explică el filosofia din spatele afacerii sale. Printre planurile sale de viitor se află deschiderea unui nou restaurant.

În 2015 restaurantul a înregistrat o cifră de afaceri de circa 2 milioane de lei (aprox. 450.000 de euro), ceea ce arată că acolo unde este muncă şi dăruire se poate reuşi chiar şi pe piaţa românească.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here