O fabrică din Carei care asamblează jucării Kinder acuzată că exploatează minori de către publicaţia Sun

0
84

Tabloidul The Sun a publicat recent o investigaţie făcută la Carei, despre felul în care sunt exploatate familiile sărace pentru sume ridicole pentru a asambla jucăriile mici de plastic, care se găsesc în interiorul ouălor Kinder.

nintchdbpict000283697537

Familiile muncesc şi 13 ore pe zi, de acasă pentru a asambla jucăriile care apoi sunt trimise de către o firmă din Carei în Ungaria pentru a fi introduse în ciocolată.

Ceea ce este şi mai grav e ca la această muncă participă şi copiii din aceste familii, pentru fiecare 1.000 de ouă asamblate, o familie primind în jur de 20 de lei româneşti.

Reportajul celor de la The Sun este destul de incisiv , arătând condiţiile precare în care aceste jucării se asamblează.

”Dacă directorii de la Ferrero ar şti se ce întâmplă în România probabil că ar avea un atac de cord. Compania nu primeşte ce a plătit, iar intermediarii câştigă o avere pentru munca unor oameni, care sunt trataţi ca sclavi”, a declarat o sursă anonimă din interiorul companiei Ferrero.

Reportajul se axează pe familia Jurj, a cărei membri sunt implicaţi toţi în această muncă. Iar când spunem toţi ne referim inclusive la copiii familiei, Patrick (11 ani) şi Hannah (6 ani).

Timea, mama celor doi copii defineşte munca pe care o prestează ca fiind muncă de sclavi, însă declară că nu are ce să facă altceva în condiţiile în care nu are de muncă şi trebuie să se întreţină şi să aibă grijă de copii.

Soţul ei, Christian a declarat pentru The Sun: “este o muncă de sclavi, dar e singurul lucru pe care îl putem face când nu ai de ales. Când vedeţi condiţiile în care trăim aici, o să înţelegeţi de ce visul nostru este să emigrăm în Marea Britanie”

Filmările au iscat un scandal uriaş, iar autorităţile au început o amplă anchetă la fabrică din Carei. Inspecţia muncii şi cei de la direcţia antifraudă fac verificări.

Ioan Flore, inspector ITM, Satu Mare: „Doamna care apare în materialul publicat de The Sun nu figurează angajată la niciuna dintre firmele implicate. Este pensionată pe caz de boală de 5 luni şi e acasă. Colegii mei au vizitat-o însă a refuzat să deschidă, să vorbească cu poliţia ori cu colegii mei, probabil speriată. Am înţeles că şi-a schimbat declaraţia şi a fost înşelată.”

Pe de altă parte, femeia care apare în filmări, Timeea Jurj, susţine că a fost păcălită de jurnalişti şi că nu a înţeles prea bine ce i-au spus. Recunoaşte că munceşte acasă la împachetat jucării, dar că sub nicio formă nu îşi exploatează copiii.

Timea Jurj: Soţul mi-a tradus cu sclavia şi eu am zis că nu.

Reporter: Dvs susţineţi că e un trucaj?

Timea Jurj: Da. Părerea mea e că au vrut să înfunde fabrica. Duminică au venit şi au zis că o să-l ajute şi pe soţul să meargă în Anglia la serviciu. Mi-a şi spus că dacă vrem să dăm reportajul să meaga la televiziune că îl ajută pe soţul, dar noi când ne-am dat seama i-am rugat să nu dea pe post. Dar ei au tot insistat.

Femeia spune că cei mici doar au vrut să o ajute din când în când.

Reprezentanţii companiei din Carei le-au declarat jurnaliştilor britanici că nu ştiu cum au ajuns jucăriile la femeie pentru că nu sunt de la ei.

Această fabrică de asamblat jucării funcţionează de 10 ani la Carei. Firma lucrează pentru o altă companie din Oradea, care preia jucăriile asamblate şi le trimite în Ungaria unde sunt împachetate în ciocolată.

Companie a transmis că „nu are şi nici nu a avut vreun indiciu cu privire la desfăşurarea de activităţi ilicite de către firmele prestatoare, nefiind admisă colaborarea cu prestatori care execută asamblarea în alte locuri decât în cele autorizate, condamnând orice formă de discriminare şi exploatare, în special a copiilor.”

Şeful Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi pentru Protecţia Copilului (DGASPC) Satu Mare, Mariana Dragoş, a declarat marţi că nu se pune problema exploatării prin munca a copiilor din Carei prezentaţi în ziarul ‘The Sun’, ba dimpotrivă, aceştia frecventează şcoală şi nu au absenţe. „În urma verificărilor preliminare la faţa locului, nu se confirmă cele relatate de presa internaţională, de ziarul ‘The Sun’. Chiar nu se pune problema unei exploatări prin munca a copiilor, din contră. Din declaraţiile mamei reiese că s-au prezentat un jurnalist însoţit de un traducător ca fiind angajaţi ai firmelor care fac acele jucării şi doresc să promoveze aceste jucării în rândul copiilor. Ei au fost cei care au realizat acele poze sub îndrumarea jurnalistului. De asemenea, noi am verificat şi dacă aceşti copii frecventează şcoala. Aceşti copii nu au absenţe, merg la şcoală, chiar când ne-am deplasat la faţa locului erau la şcoală. Deci, chiar nu se pune problema de a munci 13 ore şi de a fi puşi de familie. Mama, într-adevăr, este o tânără pensionară pe caz de boală, care, în timpul liber, când copii sunt la şcoală, confecţionează aceste jucării.”

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here