Iată 5 motive ştiinţifice pentru care ar trebui să consumaţi cât mai multe murături în sezonul rece

0
78

În sezonul rece murăturile ocupă un loc important la masă, castraveţii, gogonelele, ardeii, varza murată, conopida, fiind prezente pe masa oricărui român. Murăturile au virtuţii terapeutice importante, deoarece prin murare, anumite calităţi vindecătoare ale vegetalelor sunt amplificate, şi chiar mai mult în urma acestui proces apar substanţe active noi, foarte puternice.

de-ce-trebuie-sa-ai-muraturi-in-casa

De exemplu, în vreme ce gogonelele murate sunt hepatoprotectoare şi anticancerigene, atacând viruşii hepatici, conopida murată împiedică anumite mutaţii celulare şi stopează procesele de îmbătrânire, iar castraveţii muraţi combat diabetul şi reglează valorile colesterolului.

Un rol important îl are şi varza murată care are efect imunoreglator, vitaminizant şi anticancerigen, fiind şi un remediu anti-obezitate.

Este însă important de precizat că au efecte terapeutice numai murăturile clasice, făcute în saramură, raportat la cele puse în oţet. Sunt eficiente murăturile făcute în casă, fără preparare termică şi mai ales fără aditivi artificiali. De asemenea sarea folosită în procesul de murare este foartă importantă. Aceasta trebuie să fie neiodată. Murarea, este total contraindicată să fie făcută în recipiente de plastic, deoarece acizii naturali formaţi pot extrage foarte uşor substanţe toxice din masele plastice obţinându-se murături mai degrabă toxice decât cu efecte terapeutice.

Iată câteva motive pentru care art trebui să consumăm murături:

1. Păstrează vitaminele
În murăturile preparate casnic,vitaminele foarte sensibile, vitamina C sau cele din complexul B sunt păstrate în proporţie de peste 50%.

2. Păstrează toate mineralele şi oligoelementele
Murăturile păstrează intacte substanţe importante pentru organism: potasiu, siliciu, seleniu şi calciu. În plus ele devin mai uşor asimilabile în corp

3. Sunt foarte sărace în calorii
Microorganismele care produc procesul de fermentare/acrire a murăturilor consumă multe din zaharurile legumelor şi fructelor, făcându-le astfel printre cele mai puternice alimente anti-obezitate.

4. Conţin probiotice naturale
În procesul de murare se dezvoltă din belşug aşa-numitele bacterii prietenoase care odată ajunse în organism, vindecă infecţiile şi previn tulburările digestive şi întăresc imunitatea.

5. Au efect antibiotic şi antiviral
La prepararea murăturilor se folosesc frunze de ţelină, seminţe de mărar şi muştar, rădăcină de hrean şi usturoi. Toate aceste ingrediente conţin substanţe volatile care, pe lângă faptul că dau aroma specifică, luptă activ împotriva microbilor invadatori, protejează sistemul nervos şi cel endocrin. 
Murăturile se pot consuma fără restricţii de către persoanele sănătoase în vreme ce persoanele cu restricţie de sare moderată, din cauza hipertensiunii sau a anumitor afecţiuni renale, pot mânca murături ocazional, adică o dată pe săptămână sau eventual cu desărarea lor prealabilă.

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here