Sibiul va fi Regiune Gastronomică Europeană în 2019. Iată ce buget are alocat pentru acest program

0
56

Juriul Institutului internațional pentru gastronomie, cultură, arte şi turism (IGCAT) a desemnat județul Sibiu drept Regiune Gastronomică Europeană în 2019, titlu care va fi împărțit peste doi ani cu regiunea Egeea de Sud, din Grecia.

Photo credit: Andrew Colin via Foter.com / CC BY
Photo credit: Andrew Colin via Foter.com / CC BY

Anunțul a fost făcut de reprezentanții Cataloniei, regiune care deține anul acesta titlul de Regiune Gastronomică.

”Juriul a fost impresionat de munca depusă de ambii candidați în cadrul acestei candidaturi. Este recomandat ca Sibiul să dea mai multă atenție inovării și companiilor mari implicate în agricultură. Obiectivele trebuie să fie mai clare. Juriul a decis ca Sibiul să primească titlul de Regiune Gastronomică Europeană în 2019. Totodată, regiunea Egeea de Sud este recomandată pentru acest titlu în 2019, iar festivitatea de decernare a acestor titluri va avea loc în primăvara anului 2017, în Grecia”, a fost anunțul comisiei în cadrul unui eveniment găzduit în curtea interioară a Muzeului Brukenthal.

În vederea programului Sibiu Regiune Gastronomică, urmează să fie înființată o asociație care să coordoneze acest proiect, asociație în care să devină membri toți factorii interesați, de la autorități la operatori economici privați. Membrii acestei asociații vor asigura finanțarea funcționării, estimată la un necesar de aproximativ 200.000 de euro.

CJ Sibiu și municipiile Sibiu și Mediaș ar urma să aloce 4,47 de milioane de euro pentru finanțarea nerambursabilă a proiectelor inițiate de cetățenii din zonă în cadrul proiectului SRGE 2019, alte 3,2 milioane de euro au fost bugetate ca reprezentând finanțări alocate de entități publice și private pentru alte evenimente organizate sub umbrelă SRGE 2019, iar aproape 500.000 de euro urmează a fi alocate unor programe de cooperare cu alte regiuni ale Europei. Alţi 200.000 de euro ar urma să fie cheltuite pentru marketing și comunicare.

Diane Dodd, președinta Institutului Internațional de Gastronomie, Cultură, Artă și Turism, organismul care acordă titlurile de Regiune Gastronomică Europeană, a declarat : ”Călătoria Sibiului abia acum începe. Acest titlu vine cu o responsabilitate foarte mare. Există așteptări foarte ridicate din partea unui public numeros, iar această așteptare va crește și mai mult în perioada următoare”.

Şi grecii s-au pregătit pentru obţinerea acestui titlu, inițiind chiar premii pentru restaurantele care folosesc produse tradiționale în meniurile zilnice și programe de etichetare și marketing pentru micii producători, astfel încât produsele lor să ajungă la cât mai mulți clienți.

”Colaborarea cu Sibiul ne bucură foarte mult. Suntem siguri că data viitoare când vom veni aici vom putea prezenta primele noastre proiecte comune. Acest titlu este o provocare pentru noi pentru că ne ajută să facem legătura între diferite sectoare și ne ajută să devenim o destinație turistică majoră”, au spus reprezentanții Egeei de Sud.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here