Cum să cureţi ceapă fără să îţi curgă lacrimile

0
80

Este un lucru ştiut că atunci când curăţăm ceapă trebuie să fim atenţi pentru că vom începe să „plângem” imediat datorită mirosului înţepător pe care îl degajă.

trick-cutting-onions-without-making-you-cry-1280x600

Pentru miros este de vină conţinutul de sulf, caracteristic atât cepei, cât şi rudei sale, usturoiul. Când tai o ceapă, celulele ei se “sparg”, eliberând alinaza, o enzimă caracteristică, împreună cu un compus al sulfului. Acesta din urmă suferă mai multe modificări, sub acţiunea alinazei, până când se transformă într-un compus volatil, ce ajunge la ochi în maxim 30 de secunde.

Această substanţă, având sulf în compoziţie, este iritantă pentru ochi. Când ea atinge corneea, terminaţiile nervoase o “simt” imediat şi îi comunică creierului că în ochi a ajuns un iritant.

Pentru a evita pe viitor acest lucru, atunci când cureţi o ceapă tot ce trebuie să faci este să urmezi acest sfat simplu.

Astfel cu ajutorul unui cuţit ascuţit îndepărtează mijlocul cepei, acela fiind partea responsabilă din ceapa cu emanarea mirosului înţepător.

După ce l-ai îndepărtat, curăță ceapa de pielea subţire şi taie partea de jos a cepei.
Abia apoi poţi să o tai în bucăţi mici pe care să le foloseşti la mâncare.

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here