În Banat s-a descoperit o aşezare comparată de către arheologi cu vechiul Pompei

0
78


În apropiere de Caransebeș a fost descoperită o aşezare despre care arheologii spun că ar putea fi asemănat cu vestitul oraş Pompei din Italia, distrus de erupția vulcanului Vezuviu. Situl se întinde pe o suprafață de 30 de hectare pe suprafaţa acestuia fiind găsite mai multe vase de ceramică, monede de argint și o locuință veche de două mii de ani.

663955_663955_pompei_de_banat.mp4.snapshot.10
Această aşezare ne-ar putea ajuta să înţelegem mai multe din secretele romanilor aduși să colonizeze Dacia . “Acest oraș se află lângă metropola Daciei romane, lângă Ulpia Traiana Sarmisegetusa ca și Pompeiul care se află în apropiere de Roma. Pompeiul din Banat putem să îi spunem”, a declarat arheologul Adrian Ardeț, responsabilul științific al șantierului arheologic Tibiscum.

Potrivit arheologilor, aşezarea a fost populat de oameni gospodari, pentru că s-au găsit mai multe ateliere pentru prelucrarea fierului și a bronzului. Obiectele descoperite ar putea fi expuse la muzeul de la Caransebeș.

O altă descoperire istorică a fost făcută la începutul lunii când un pasionat căutător de comori a descoperit un număr de 91 de monede de argint care datează din perioada geto-dacică cu ajutorul unui detector de metale.

Monedele vor ajunge la Muzeul de Istorie din Focșani. „Comoara” istorică a fost găsită pe islazul comunei Vânători din Vrancea. Potrivit specialiștilor, monedele sunt într-o stare foarte bună, prezintă pe avers capul lui Zeus cu barbă, iar pe revers un cal în mișcare cu o cruce, şi au o greutate cuprinsă între 10 și 13 grame.

Cercetătorii de la Muzeul din Focşani urmează să stabilească de când datează monedele. Potrivit acestora ar fi vorba despre nişte drahme getice de tip „Drumbăveni”, care imită originalele macedonene, respectiv tetradrahma lui Filip al II-lea.

Arheologii vrânceni vor face mai multe cercetări în zona în care au fost găsiți banii pentru a afla dacă există posibilitatea ca acolo să fie un sit istoric geto-dacic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here