Sânzienele – remediul minune în tratarea afecțiunilor tiroidei şi a sistemului nervos

0
128

Sânzienele galbene sau cum mai sunt cunoscute în popor “drăgaica” sau “Floarea Sfântului Ion” sunt plante medicinale cu o deosebită forță de vindecare. Se culeg în lunile iunie – septembrie şi potrivit terapeutei Maria Treben această floare are mai ales calităţi anticancerigene.
photo_interior1244-835973

Fitoterapeutul ieşean, Constantin Milica spunea despre sânziene că sunt foarte bogate în calităţi curative (quercetina, luteolina, tainuri, acizi organici şi minerale, etc) .

Potenţialul curativ al acestei plante este deosebit de complex ajutând la sănătatea organelor interne dar şi pentru vindecarea bolile de piele inclusive cele maligne.

Este recomandată în afecţiunile renale, a cancerului de piele, în bolile glandei tiroide, iar gargara cu ceai de sânziene ajuta la vindecarea gusei.

Sânzienele au proprietăţi calmante şi sedative şi este recomandată administrarea lor sub formă de ceaiuri sau pulbere în stări de oboseală şi epuizare, boli de nervi, nevroză, isterie, insomnie, vertij, epilepsie, obezitate, anemie.

Modul de preparare şi de administrare a sânzienelor:

Pulberea de Sânziene galbene.
Florile uscate se macină fin cu râşniţa de cafea, apoi se cern. În principiu, doza la adulţi este de o linguriţă (circa 15 g) de trei ori pe zi. Pulberea se ţine sub limbă timp de 10-15 minute, apoi se înghite cu puţină apă. La copiii între 2 şi 12 ani doza se înjumătăţeşte, iar la copiii sub 2 ani se reduce la o treime sau chiar la un sfert.Tinctura de Sânziene galbene
Sânzienele galbene uscate se macină cu râşniţa de cafea până se obţine o pulbere. Se pun 20 de linguri de pulbere proaspăt măcinată într-un litru de alcool de 50 grade (o jumătate de litru de alcool alimentar îndoit cu apă) sau într-un litru de rachiu natural. Se lasă la macerat 12-14 zile, agitându-se zilnic vasul în care sunt puse. În final, se stoarce, se filtrează şi se toarnă în sticluţe mici, închise la culoare.

Maceratul de Sânziene galbene

Într-un litru de apă se pun 4-6 linguri rase de pulbere de plantă. Se lasă la macerat la temperatura camerei timp de 8 ore. Se filtrează şi se consumă imediat sau în maximum 8-10 ore dacă este ţinut la frigider şi 2-4 ore dacă este ţinut la temperatura camerei.Ceaiul detoxifiant de Sânziene galbene şi Panseluţa sălbatică
Se ia câte o jumătate de pumn din fiecare plantă uscată şi mărunţită (prin pisare ori tăiere cu cuţitul) şi se pune de seară la înmuiat în jumătate de litru de apă. Dimineaţa se filtrează, iar plantele care rămân după filtrare se opăresc timp de 30 de minute cu jumătate de litru de apă clocotită. După răcire, se amestecă cele două extracte şi se beau pe stomacul gol până la ora 12.00.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here