Cine a fost Regina Ana a României

0
67

Regina Ana a României s-a stins din viaţa la 92 de ani în Elveţia departe de ţară după o lungă şi cruntă suferinţă.
regina-ana-840x500

Regina a fost un exemplu de modestie, de adevărata aristocrată, o fire deopotrivă iubită şi admirată.

Energică şi poate chiar rebelă, Majestatea Sa, Regina Ana a preferat de multe ori bocancii în locul pantofilor cu toc. I-a plăcut să călătorească, a crescut cinci copii şi nu i-a fost străină viaţa oamenilor obişnuiţi, atunci când şi-a urmat soţul şi sufletul pereche, în exil.

Regina Ana s-a născut la Paris ca fiică a principelui René de Bourbon-Parma şi a principesei Margareta a Danemarcei.

A copilărit în Franţa împreună cu cei trei fraţi ai săi Jacques, Michel şi André. În 1939, după începerea războiului, a trebuit să-şi urmeze familia în refugiu în Spania, Portugalia şi în Statele Unite ale Americii.

De la 16 la 19 ani urmează o şcoală de artă la New York şi, în paralel, lucrează ca vânzătoare la magazinul universal Macy’s, pentru a-şi câştiga existenţa.

În 1943 cere permisiunea mamei să meargă pe front în Europa, sub culorile patriei ei, Franța. Mama acceptă, iar Ana de Bourbon-Parma va fi împreună cu regimentul ei în Algeria, Maroc, Italia, Luxemburg şi Germania, până la sfârşitul ostilităţilor. Ca urmare, primeşte „Crucea de război” franceză.

Regina Ana și Regele Mihai au format cel mai longeviv cuplu regal din istoria României, anul acesta urmând să împlinească 68 de ani de la căsătorie.

Povestea lor este una impresionantă. S-au cunoscut în 1947, la nunta Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii cu Prinţul Philip. La doar o săptămână de la eveniment, Regele Mihai i-a cerut mâna Reginei Ana. Pe 10 iunie 1948 s-au căsătorit în Grecia.

După ce s-au căsătorit, Mihai şi Ana au locuit la vila Reginei Mamă de la Florenţa. Mai apoi au stat în Danemarca şi în cele din urmă în Anglia. În anii exilului cei doi s-au bucurat de liniştea vieţii de la ţară pe domeniul Bramshill, proprietatea de lângă Londra a lordului Brocker. În anii 50, în timpul şederii lor în Marea Britanie, au muncit la fermă şi în propriul lor atelier de tâmplărie.

Aceasta nu a fost singura ocupație ieșită din tipare a cuplului: printre altele au crescut și găini ca să se întreţină.

Regele şi Regina s-au mutat la Versoix, în Elveţia, în 1956. Şi-au botezat toate cele cinci fiice ortodox. Au refuzat orice ajutor, inclusiv oferta preşedintelui Truman pentru a se stabili în SUA.

Regina Ana şi Regele Mihai au împreună cinci fiice: Margareta (n. 1949), Elena (n. 1950), Irina (n. 1953), Sofia (n. 1957), Maria (n. 1964).

Adrian Vasiliu, avocatul Casei Regale: “Era un om care te impresiona de la primul moment când luai contact cu ea, avea un umor extraordinar şi nişte replici la obiect. Era o doamnă, în primul rând, era o mamă deosebită, îşi iubea în mod egal fetele, îl iubea pe Majestatea sa Regele Mihai şi intra într-o relaţie cu interlocutorul foarte foarte natural. Şi repet, avea un simţ al umorului extraordinar de dezvoltat.”

Constantin Bălăceanu Stolnici, istoric: „Îmi pare rău de această pierdere, care este o pierdere istorică, o pierdere care nu este numai a familiei, ci a întregii naţiuni. A fost o persoană remarcabilă, o femeie plină de demnitate, care nu a avut o viaţă uşoară. A trecut prin momente foarte grele din cauza vicisitudinilor istoriei.”

Theodor Paleologu, parlamentar: „Regina Ana, chiar dacă era o prezenţă discretă, era o prezenta extrem de importantă pentru un om esenţial în istoria noastră. Sunt aproape 70 de ani de căsătorie în care această femeie a stat alături de regele nostru şi cu moartea ei se apropie de sfârşit un ciclu istoric extrem de important, esenţial pentru istoria României. Eu de aceea cred că Guvernul ar trebui să organizeze funeralii naţionale.”

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here