Waitomo, peştera care străluceşte. Ai merge să o vizitezi?

0
66

Waitomo se află la ieşirea din orăşelul Waitomo, pe Insula de Nord, în Noua Zeelandă şi este unică în lume datorită unui aspect care o face să fie considerată cel puţin misterioasă.

61303843

Peştera reprezintă o atracţie turistică faimoasă în lumea întreagă datorită populaţiei masive de viermi luminiscenţi ce trăiesc aici.

Viermii luminiscenţi sau Arachnocampa luminosa sunt nişte creaturi micuţe, bioluminiscente care produc o lumină albastru-verzuie şi care se găsesc exclusiv în Noua Zeelandă.

La Waitomo există 300 de peşteri, care au început să se formeze în urmă cu 30 de milioane de ani. Numele vine din limba maori, unde “wai” înseamnă “apa”, iar “tomo” înseamnă “gaură”.

“Candelabrele” fosforescente care atârna din tavanul peşterilor sunt de fapt firele de mătase prin care larvele de viermi se hrănesc.

Peştera Waitomo Glowworm a fost explorată pentru prima dată în 1887 de către şeful de trib Maori Tane Tinorau, însoţit de geodezul englez Fred Mace. Populaţia locală Maori ştia de existenţa peşterii, însă aceasta nu fusese niciodată explorată în profunzime, până când Fred şi Tane aveau să o facă.

61303844
Aceştia şi-au confecţionat o barcă din tulpini de in şi au început să o investigheze. Aproape de intrare, exploratorii au întâlnit porţiunea în care se aflau viermii luminiscenţi, iar mai apoi pe măsură ce au înaintat în peşteră, exploratorii au observat şi formaţiunile de calcar uimitoare ale acesteia.

Cei doi s-au reîntors de multe ori pentru a explora mai departe în întunericul peşterii, iar în una din expediţiile independente, şeful de trib Tane a descoperit o intrare superioară în peşteră, intrare care este folosită şi astăzi.

În 1889, Tane Tinorau deschide peştera pentru vizitele turiştilor, făcând echipă cu soţia sa, Huti şi devenind ghid pentru grupurile de turişti, pentru o mică taxă, iar din 1906, administrarea peşterii a fost preluată de guvern.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here