O viaţă de poveste. Un roman a fost şoferul lui Al Capone în Chicago apoi, întors în ţară a fost ales primar timp de 14 ani

0
120

Ieronim Budac, un ţăran simplu din Cârţişoara, judeţul Sibiu, a emigrat în anii 20 în America aşa cum au facut si alţi conaţionali de-ai noştri în căutarea unei lumi mai bune.

Ieronim Budac a fost unul dintre cei mai importanţi oameni ai gangsterului Al Capone FOTO: Arhiva personală Dorin Magda
Ieronim Budac a fost unul dintre cei mai importanţi oameni ai gangsterului Al Capone FOTO: Arhiva personală Dorin Magda

Ceea ce probabil nu ştia în momentul în care a emigrat rera faptul că în anii ce au urmat debarcării pe tărâm american avea să fie implicat într-o veritabilă poveste cu gangsteri şi că avea să îl cunoască pe celebrul Al Capone.

Odată ajuns, Ieronim intră în tot felul de cercuri care mai de care mai dubioase. Perioada în care a ajuns în America era şi una propice infracţiunilor, fiind perioada prohibiţiei când guvernul american a interzis vânzarea băuturilor alcoolice.

Ieronim Budac fiind un mic întreprinzător a început să fabrice şi el un fel de rachiu de prune apreciat de americanii care-l cunoscuseră, iar acest zvon a ajuns până la urechile lui Al Capone.

Reţeta românului a fost pe placul gangsterului american, motiv pentru care Ieronim Budac a devenit unul dintre oamenii de încredere ai lui Al Capone.

Se spune chiar că Budac a intrat cu un camion plin cu alcool de contrabandă în fluviul Mississippi, pentru a scăpa de poliţiştii care se aflau pe urmele sale. 
Traian Cânduleţ şi Ilie Costache au scris în Monografia Comunei Cârţişoara: „Întors în ţară a povestit rudelor că printre altele, în perioada prohibiţiei antialcoolice, a fost angajat de marele gangster Al Capone să-i transporte cu camionul masive cantităţi de whisky. Într-una din întâlnirile sale cu Poliţia Federală, în baza instrucţiunilor marelui boss, a intrat cu camionul plin de băuturi în fluvial Mississippi, salvându-se de două ori, o dată de la o moarte aproape sigură şi a doua oară din mâinile Poliţiei”

În America acesta şi-ar fi întemeiat şi o familie, cu o tânără tot din satul său natal Cârţişoara.

Tatăl acesteia, Ion Tarcea, avea un magazin, la subsolul căruia Budac şi-a amenajat o distilerie, începând să producă rachiu de prune ce era vândut pe piaţa neagră din Statele Unite ale Americii.

Mariajul din Ieronim şi Maria nu a durat însă foarte mult, cei doi despărţindu-se, iar Budac nu s-a mai recăsătorit şi nici nu a avut copii.

Pentru că poliţia era pe urmele lui Al Capone şi pentru că se temea pentru viaţa lui, Ieronim Budac s-a întors în ţară după 12 ani petrecuţi în Chicago, unde cu banii strânşi peste ocean şi-a cumpărat o casă şi mai multe cazane de rachiu, construind una dintre cele mai importante distilerii din Transilvania. El le-a povestit apropiaţilor că în Statele Unite a lucrat ca şofer pentru Al Capone.

A ajuns să fie chiar votat ca şi primar al localităţii, conducând Cârţişoara timp de 14 ani. A murit în 1977 fiind îngropat în cimitirul satului.

Sursa: Adevărul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here