Cât de periculoși sunt saboții de plastic pe care îi porți, pentru sănătatea ta

0
105


Marea majoritate avem acasă astfel de saboţi de plastic pe care îi purtăm pentru că sunt comozi şi lejeri. Trebuie însă să ştii că pot să fie şi deosebit de periculoşi datorită cantităţii foarte mari de substanţe cancerigene care se găsesc în compoziţia lor.

orange-crocs

Recent cercetătorii germani au elaborat un studiu asupra acestor saboţi din plastic analizând 10 astfel perechi care au fost preluate de la companii cunoscute de pe piață și testate în laborator.

Studiile au scos la iveală că saboţii din plastic conțin un număr înfricoșător de substanțe carcinogene care l-ar putea expune pe cel care îi poartă la risc crescut de cancer.

În 6 din cele 10 probe testate s-au descoperit hidrocarburi aromatice policiclice (HAP).
HAP sunt cunoscute ca fiind materiale foarte cancerigene, iar în cazul în care sunt absorbite de organism pot induce mutații în celule, fiind totodată extrem de periculoase dacă sunt inhalate. HAP pot să fie de asemenea absorbite și prin piele.

Cei mai periculoşi saboţi de plastic sunt saboţii de culoare neagră care aveau valori deosebit de ridicate de substanțe cancerigene.

În urma studiului s-au descoperit în 7 din cele 10 perechi de saboți testate atât solvenți cât și metale grele.

Toate aceste substanțe toxice sunt absorbite în organism prin piele, astfel încât, dacă totuși doriți să purtați acest model de papuci, asigurați-vă că aveți șosete în picioare.

Saboții Crocs originali nu conțineau nici o astfel de hidrocarbură cancerigenă, dar s-au găsit în compoziția materialului lor cel puțin 4 solvenți alergici potrivit studiilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here