Casu Marzu sau cea mai periculoasă brânză din lume. Ai consuma aşa ceva?

0
136

Casu Marzu sau „brânză putrezită“ este un fel de caşcaval care se prepară în regiunea Sardinia din Italia şi se deosebeşte de restul brânzeturilor prin faptul că este infestat de larve vii de insecte. În ciuda descrierii şi a aspectului oarecum greţos pentru majoritatea consumatorilor, Casu Marzu este considerat o delicatesă.
desktop-1464705420
În Italia este interzisă comercializarea acestui fel de brânză datorită efectelor secundare pe care le are.

În ciuda faptului că localnicii din Sardinia afirma că nu s-au îmbolnăvit niciodată de la Căzu Marzu, în urma studiilor s-a constatat că aceasta poate provoca ocazional reacții alergice severe care durează săptămâni.

Casu Marzu are reputaţia de a fi cea mai periculoasă brânză din lume. Şi nu neapărat din cauza posibilelor riscuri pentru sănătate ci şi pentru faptul că larvele care apar ca nişte viermi albi, transparenți, de aproximativ 8 mm, când sunt agitate, pot sări până la 15 cm. De aici şi recomandarea pentru consumatori de a purta ochelari de protecţie.

desktop-1464705423

Susan Herrmann Loomis, o recunoscută expertă în gastronomie, relatează într-un articol din revista Bon Appétit) cum a ajuns în contact cu Casu Marzu: „… A înșfăcat o bucată de pane carasau, pâinea tradițională din Sardinia, a limpezit-o pentru a o înmuia și s-a îndreptat spre un borcan mare aflat la marginea mesei. A deschis borcanul, a luat o bucată de ceva care părea smântână groasă și a uns felia de pâine. …Când a terminat l-am întrebat ce a mâncat și s-a ridicat să îmi arate. În interiorul borcanului era pecorino, plin de viermișori albi. Auzisem de acest cașcaval, însă era prima oară când m-am aflat atât de aproape de el. …Un prieten de-al lui … a spus: „Este formaggio marcio, brânză cu viermi. Este o delicatesă. Este cel mai frumos cadou pe care i-l poți face unui păstor sard“.

Se recomanda consumarea caşcavalului cu pane carasau şi cu un vin roşu puternic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here