Iată cele mai frumoase peşteri din lume. Știai că cele din România sunt în fruntea listei?

0
161

Lumea peşterilor e o cu totul altă lume. Misterioase, pline de frumuseţi nebănuite, încărcate de istorie oferă întotdeauna surprize celor care îndrăznesc să le tulbure liniştea.

Mai jos am selectat o listă a celor mai frumoase peşteri din lume unde spre surprinderea multora se afla şi câteva peşteri din România.

Peşterile de marmură din Patagonia, Chile
slide_292001_49552
Peşterile de marmură sunt unele dintre cele mai atractive obiective turistice din Chile, fiind situate în regiunea Aisen (Chile), la graniţa dintre Argentina şi Chile. Denumite de către spanioli Las Cavernas de Marmol, peşterile au fost create de apele limpezi ale răului Rio Tranquilo, care de-a lungul timpului a săpat într-o peninsulă de calcar gigant, creând acest labirint impresionant de peşteri.

Peştera Urşilor din Chişca, România

slide_292001_49553
Peştera Urşilor este unică în Europa, fiind un important punct de atracţie atât pentru turiştii romani cât şi pentru turiştii străini care vin să o viziteze an de an. Potrivit cercetărilor efectuate peştera a fost locuită, până în urmă cu cca 17.000 ani de ursul de Cavernă (Ursus spelaeus), specie dispărută. În peştera Urşilor au fost descoperite oase vechi de peste 100.000 de ani.

Peştera Avend Armand, Franţa

slide_292001_49554
Peştera Avend Armand este cunoscută drept peştera cu cea mai mare stalagmită, aceasta având 29 de metri. Are o sală imensă: 100m lungime, 50m lăţime şi 35m înălţime – aproximativ cât catedrala Notre-Dame din Paris, iar cele 400 de stalagmite (unele depăşind 20m lungime) sunt prinse de baza peşterii formând aşa-numita Pădure Virgină (la Forêt Vierge).

Peştera Red Flute din China

slide_292001_49557
Numele acestei peşteri vine de la o specie de stuf care creşte pe lângă peşteră şi din care se făceau flaute şi fluiere. Peştera are o vechime de peste 180 de milioane de ani, o lungime de 240 de metri şi prezintă o varietate uriaşă de stalactite, pilaştrii din calcar şi formaţiuni stâncoase create prin depozitarea sării din acidul carbonic.

Peştera Muierii, Baia de Fier, România

slide_292001_49558
Peştera Muierii este cea mai mare din ţară, fiind şi prima peşteră electrificată din România. Primele informaţii scrise despre Peştera Muierii datează din 1870, când arheologul Al. Odobescu a menţionat-o într-un chestionar arheologic. De atunci, într-o perioadă de peste 100 de ani de cercetări, s-au strâns multe informaţii de natură ştiinţifică şi documentară, ce demonstrează descoperiri arheologice, paleontologice, geomorfice, biospeologice şi mineralogice valoroase.

Cavernele Luray din Virginia
slide_292001_49559
Cavernele Luray oferă o imagine de poveste: o cavernă generos împodobită cu stalactite, stalagmite, coloane şi bazine care se oglindesc toate într-un ochi de apă numit „Lacul de vis”.

Peştera Devetashka, Bulgaria

slide_292001_49560
Peştera aceasta este declarată rezervaţie naturală în prezent găzduind o populaţie de peste 30.000 de lilieci. Peştera Devetashka a fost locuită încă din cele mai vechi timpuri, aproape fără întrerupere, existând urme din epoca de piatră timpurie, cu 70.000 ani IEN şi foarte multe artefacte din neolitic.

Cavernele Carlsbad, New Mexico, SUA

slide_292001_49561
Cavernele Carlsbad alcătuiesc cel mai spectaculos complex natural de peşteri „clasice” de pe teritoriul Statelor Unite ale Americii. Au fost săpate de acid sulfuric puternic, format datorită proximităţii depozitelor de petrol şi de gaze naturale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here