Acestă ţară vrea să primească refugiaţi, dar nimeni nu se înghesuie să emigreze acolo. Oare despre ce ţară e vorba?

0
46

Deşi pare greu de crezut există o ţară europeană care este deschisă imigranţilor. Este vorba despre Portugalia care s-a oferit să găzduiască 10.000 din refugiaţi din zonele de război ale lumii.

Photo credit: Paola Yeah;)) via Foter.com / CC BY-NC
Photo credit: Paola Yeah;)) via Foter.com / CC BY-NC

În ciuda ofertei atât de generoase, numai 234 de refugiaţi au sosit aici, asta în condiţiile în care în ţări precum Grecia şi Germania este o adevărată criză în aceste momente.

„Este dificil să găseşti foarte repede refugiaţi care pot veni în Portugalia”, declara recent preşedintele Marcelo Rebelo de Sousa.

Un motiv principal pentru care această ţară ar fi ocolită de refugiaţi şi chiar ar întâmpina probleme în a reţine propria populaţie să nu părăsească ţara, este de origine economică.

Rata şomajului rămâne ridicată în ciuda faptului că economia portugheză şi-a revenit în 2014 şi a accelerat anul trecut după un declin de trei ani până în 2013.

„Este mai uşor pentru un imigrant să se îndrepte către centrul Europei unde există o piaţă mai concentrată decât în unele ţări de la periferie cum este Portugalia. În centrul Europei venitul pe cap de locuitor este mai ridicat”, arată Rui Serra, economist-şef la Caixa Economică Montepio Geral.

Portugalia deschide atât de larg porţile emigranţilor şi datorită factorului demografic. Populaţia Portugaliei a scăzut şi a îmbătrânit în fiecare an de la sfârşitul anului 2011 până la aproximativ 10,37 milioane la sfârşitul anului 2014 în condiţiile în care performanţele slabe ale economiei i-au determinat pe mulţi cetăţeni de vârstă activă să plece peste hotare.

Relocarea refugiaţilor întâmpină probleme nu numai în Portugalia, ci în întreaga Europă. Pentru premierul Costa, între timp, problema refugiaţilor trebuie pusă în contextul mai larg al disparităţilor economice la nivelul regiunii.

Deşi programul de achiziţii de obligaţiuni al BCE a contribuit la reducerea ratelor dobânzii, “în unele ţări mai mult decât în altele”, acest lucru nu înseamnă că divergenţele dintre economiile zonei euro au fost rezolvate, a declarat acesta.

„Este ca şi când cineva care este bolnav crede că luând o aspirină care-i va reduce febra se va face bine”, a spus Costa. „Nu: febra scade, însă boala nu dispare. Trebuie să tratăm boala, iar aceasta constă în asimetria enormă care există în economiile noastre”.

În Germania s-au relocat un milion de emigranţi, această ţară fiind o destinaţie predilectă a refugiaţilor din zonele de război care adeseori îşi pun viaţa în pericol pentru a putea să trăiască aici.

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here