Rosiile românești mai au o șansă. O asociație din Odorheiu Secuiesc încearcă salvarea lor

0
70

În ultima vreme piața românească a fost invadată de tot felul de soiuri de roșii și de legume din alte țări care arată mai bine (uneori lucesc așa se tare încât te întrebi dacă sunt reale) dar care nu sunt la fel de sănătoase și de gustoase.

Photo credit: tony_the_bald_eagle via Foter.com / CC BY-ND
Photo credit: tony_the_bald_eagle via Foter.com / CC BY-ND

O asociație din Odorheiu Secuiesc vrea să salveze soiurile de legume românești pentru ca acestea să își ia locul care li se cuvine pe tarabele românești.

Aceștia au reușit să salveze deja peste 40 de soiuri de legume, printre care și soiul de roșie denumit „inimă de bou”, dovleacul porcesc, ceapa roz sau fasolea „frumoasă”, iar finanțarea pentru acest proiect vine din bani norvegieni.

Fundația din Odorheiu Secuiesc a reușit să plaseze semințele de legume la 50 de familii de la țară, care au datoria să le planteze și să dea mai departe materialul genetic.

Una dintre grădinile experimentale cu semințe tradiționale se afla la Apahida, în județul Cluj.

„Le-am făcut tradițional, n-am folosit insecticide, pesticide, așa cum era la bunca acum 30 de ani roșia aia gustoasă și zemoasă”, a declarat fermierul Radu Telecan unul din cei participanți la program.

Hanna Hompoth coordonatoarea proiectului a explicat că se urmărește obținerea a „Cel puțin de zece ori atâtea specii de roșii, cel puțin de zece ori atâtea specii de mere dacă vorbim de pomi fructiferi. Semințele pe care le găsim la magazin sunt modificate genetic”

Comparativ cu soiurile străine de semințe care țin câteva luni, perioada de păstrare după recoltare este de 8 – 10 zile, în cazul soiurilor românești tradiționale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here