Urmează-ți visele! Fă bani din pasiunile tale!

0
59

Atunci când faci ceea ce îţi place munca nu mai pare obositoare, iar banii parcă se câştigă mai uşor. Această vorbă este adevărată pentru doi tineri din Bucureşti care au ales să rişte şi să îşi urmeze visul.

camere-de-evadare-the-codex-700x394
Pasionaţi de jocuri, ei au ales să înceapă o afacere din care să câştige şi bani.
Jocurile de evadare câştigă din ce în ce mai mult teren şi în ţara noastră şi nu e de mirare de ce. Sunt incitante, îţi pun mintea la contribuţie şi în cele 90 de minute cât durează un astfel de joc ai ocazia să te distrezi alături de prietenii tăi şi să rezolvi şi misterul ca un detectiv veritabil.

Camerele de evadare au apărut în SUA, prima cameră de evadare numindu-se „Origin”. A fost fost creată în Silicon Valley de un grup de programatori în anul 2006, iar probele erau inspirate din romanele Agathei Christie.

În scurt timp au devenit o atracție turistică foarte îndrăgită. Camerele s-au răspândit apoi rapid în SUA, Japonia și în restul lumii: în 2015, la nivel mondial existau în jur de 2.800 de operatori.

În România primele camere au apărut în anul 2013, în Cluj-Napoca și în Timișoara. Ulterior, au apărut și în București.

Catrinel și Sergiu Prundurel au lansat „The Codex” în martie 2015, iar prima cameră pe care au creat-o a fost botezată „Societatea secretă”. Pe atunci Sergiu lucra ca grafician și editor foto-video pentru companii precum Danone, Red Bull, L’Oreal, LG, iar Catrinel era director de marketing pentru o firmă de pariuri sportive, însă pentru că amândoi își doreau să facă ceva care avea legătură cu pasiunea pentru jocuri au renunțat la locurile de muncă sigure pentru a face ceva care să îi împlinească.

„Simțeam amândoi nevoia de a fi pe cont propriu, de a conduce o afacere după bunul plac și fără constrângerile și limitările impuse de un șef”, afirma Catrinel.

Au investit la început în afacere 20.000 de euro, dar pe parcurs investiţiile s-au mărit destul de considerabil.

Pentru Catrinel este clar de ce aceste camere de evadare au succes: Catrinel nu este mirată de succesul jocurilor: „Escape room-urile oferă o alternativă foarte agreabilă și inedită de a petrece timpul liber alături de prieteni, copii, familie. Dacă nimerești într-un escape bun, pentru o oră ai ocazia să intri într-o lume nouă, fascinantă, să rezolvi mistere și să treci prin experiențe pe care nu le poți trăi în viața de zi cu zi. Pentru o oră ajungi să te simți ca un personaj dintr-un roman sau film faimos, îți testezi limitele și logica, te lovești de puzzle-uri și dispozitive surprinzătoare, te distrezi, te amuzi și la final pleci cu acel sentiment de împlinire și satisfacție că ai reușit să faci față cu brio tuturor provocărilor”.

Cameră de evadare. Foto: The Codex
Cameră de evadare. Foto: The Codex

La “The Codex” funcționează două camere de evadare (numite „Secret Society” și „Sleepy Hollow”) și două camere de „Challenge” („Can You Get Away With Murder”, adică „Poți să faci o crimă și să scapi?” și „The Detectives” – „Detectivii”).

Camere de tip Challenge au la bază un concept conceput chiar de către Catrinel şi de către Sergiu . O astfel de cameră este o combinație între o cameră de evadare și un joc de strategie. Mai exact, două echipe alcătuite fiecare din maximum 7 persoane intră în competiție și concurează pentru îndeplinirea unei misiuni.

„The Codex” are acum în jur de 300-350 de vizitatori pe lună, dintre care 10-15% sunt turiști străini sau cetățeni străini care lucrează în București. De-a lungul timpului, tinerii au avut vizitatori din Olanda, Franța, Suedia, Norvegia, Italia, Rusia, Ungaria, chiar și din China.

Preţurile pentru rezolvarea unei camere de evadare pornesc de la 40 de lei de persoană (pentru o echipă de 6 oameni) și ajung la 50- 60 de lei de persoană, iar pentru camerele Challenge preţurile pornesc de la 45 de lei de persoană (pentru două echipe a câte 6-7 persoane fiecare) și ajung la 80 de lei de persoană.

Catrinel şi Sergiu au găsit o cale de a face bani şi de a se distra în acelaşi timp. Poate că nu este prea târziu să renunţăm la zona noastră de confort şi să ne urmăm visurile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here