“Negru cel mai negru”. Tu știi care este cea mai întunecată nuanţă de negru?

0
61

Surrey NanoSystems o companie din Marea Britanie a inventat o nuanţă de negru care te va uimi.

5j64h5k4
Ea se numeşte Vantablack şi este de fapt este un material făcut din nanotuburi de carbon cu o absorbție maximă de 99,965% din radiație. De fapt putem spune că este formată de fapt, dintr-o pădure de nanotuburi verticale, când lumina atinge suprafața vantablack-ului, în loc să se reflecte înapoi aceasta se “ prinde” în interior fiind încontinuu refractată între nanotuburi până când se transformă în căldură.

Motivul creării ei a fost unul practic, acela de a îndepărta spectrul de lumină rătăcită între sateliți și telescoape, pentru a asigura o mai bună vedere.

Deşi ar părea o culoare, Vantablack nu este. Este un material, deoarece culorile sunt rezultatul modului în care percepem lumina care se reflectă pe un obiect, ori Vantablack captează lumina fără a o reflecta.

Vantablack nu este de vânzare, faptul că se produce numai în laboratoarele Surrey NanoSystems folosind un proces complicat de producţie o fac conform creatorilor ei mai scumpă decât diamantele sau decât aurul.

De altfel, materialul este destul de fragil, aşa că nu poate fi aplicat pe maşini de exemplu pentru că în contact cu factorii externi s-ar distruge.
k5j6hj546
Deşi este sensibil la atingeri, Vantablack este destul de rezistent la şocuri sau la vibraţii. Acest lucru se datorează faptului că fiecare nanotub de carbon este individual și nu are masă.

În plus, cea mai mare parte a materialului este aer. Northam spune că „În cazul în care nu există nici o masă , nu există nici o forță în timpul accelerării „. Acest lucru face ca vantablack să fie ideal pentru protejarea obiectelor care urmează să fie lansate în spaţiu de exemplu.

Vantablack ar putea avea în viitor numeroase întrebuinţări pe lângă cele pentru care a fost proiectat iniţial.

Northam spune Surrey NanoSystems a fost deja abordat de câţiva producători de ceasuri de lux interesaţi de încorporarea Vantablack în ceasuri elegante, iar producătorii de automobile de lux ar dori să îl folosească la tabloul de bord pentru aspectul vizual uimitor. Northam mai spune că au de asemenea şi cereri de la câteva companii producătoare de smartphone.

Deşi încă nu poate fi folosit şi la materiale textile, Northam susţine că se lucrează şi pe această direcţie. În mod clar expresia „Little black dress” va avea un alt concept.

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here