Afacere de succes pentru doi clujeni: aceștia produc prima bere artizanală îmbuteliată

0
90

La Cluj, într-o făbricuţă mică din cartierul Mănăştur se produce prima bere artizanală îmbuteliata din oraş.
DSCF4429-1024x768

Promotorii acestei idei sunt doi soţi recent întorşi din Statele Unite, Darko Jovik și Dana Marmorstein – Jovik care au deschis la Cluj, Hophead Brewing SRL, firmă sub sigla căreia se produce prima bere artizanală îmbuteliata din Cluj.

În berăria lor se găsesc în prezent 5 sortimente de bere Ale, descrise chiar de către Dana Iovik: Autopilot e blondă, e cea mai simplă, e berea de penetrare a pieței, e asemănătoare cu lager, nu are foarte mult hamei, malțul e mai puțin prăjit, are caracteristici mai simple; Immigrant e un pale ale, cu mai mult hamei, malțul e caramelizat și gustul e pe măsură. Red line e amber ale, românii le zic beri roșii, datorită malțului pe care-l folosim care e mai prăjit, cu o aromă de biscuit. Dark’oh e un robust porter – un stil de bere englezesc, puțin modificat. E berea neagră, cu gust de cafea, de ciocolată caldă. Dacă ești amator de cafea o să-ți placă; Opium e india pale ale, un stil de bere englezesc, e rețeta noastră proprie”.

Deşi nu vor să dezvăluie la ce sumă s-a ridicat investiţia iniţială, tinerii spun că banii provin din economiile lor personale adunate după ani de muncă în State, alegând piaţa din România datorită costurilor mai mici faţă de cele din America şi a faptului că aici nu sunt chiar atât de mulţi competitori.

Momentan, berea se găseşte doar în trei locuri, la berărie şi în alte două localuri din centrul oraşului, Off the Wall şi Sax, având un cost, în funcţie de tipul de bere ales, între 6, 6.5 sau 7 lei.

Berea este îmbuteliată în sticle de 330 ml, iar Dana afirmă că costul puţin ridicat al berii este raportat şi la calitatea ei: “Ingredientele sunt scumpe, folosim doar ingrediente de calitate, fără porumb, fără aditivi, berea noastră fermentează într-o lună față de cea de pe piață care fermentează în câteva zile. Malțul e din Germania, de la cea mai mare companie de malț, hameiul și drojdia de la Brauland din Belgia și apa e de Cluj, de la robinet, filtrată și corectată”.

Acest trend al deschiderii de făbricuţe artizanale este în continuă creştere, astfel de fabrici mai găsindu-se şi în judeţul Prahova, unde într-o microberărie din satul Măneciu-Ungureni se produse berea Zăganu, în București unde se produce Sikaru și Ground Zero, Nemțeana în Piatra Neamț, Csiki Sor în Harghita, YamYam și Sara în Timișoara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here