Iată topul celor mai importante legume şi plante de primăvară şi beneficiilor lor asupra organismului tău

0
86

Primăvara avem de o ales dintre o multitudine de legume şi plante care au un aport energetic foarte mare şi care sunt foarte importante în curele de detoxifiere.


Leurda, salata, ridichile, ceapa verde, urzicile, spanacul
sunt aliaţii tăi din această primăvară pentru a obţine un tonus mai bun şi pentru a oferi în mod natural corpului tău vitaminele şi minerale de care are atâta nevoie.

Leurda sau cum mai este cunoscută usturoiul ursului sau ai-ul de pădure este o plantă cunoscută pentru proprietățile sale depurative, având capacitatea de curăţare a sângelui, ficatului, stomacului şi intestinelor, mult mai activă decât usturoiul.

s560x316_leurda
Are calităţi antiseptice, bactericide, antitoxice, diuretice, hemostatice, hipotensive, antisclerotice, vermifuge şi stimulatoare ale peristaltismului intestinal şi ale contracţiilor uterine. Pentru a beneficia de aceste calităţi, se recomanda ca în fiecare primăvară să se facă o cură de 4 săptămâni, cu frunze proaspete.

Leurda acţionează cu efecte pozitive asupra unor afecţiuni precum: boli gastrointestinale, afecţiuni cardiovasculare, boli respiratori, afecţiuni ale sistemului nervos, boli renale, combate reumatismul şi vindecă rănile.

O altă plata minune în această perioadă este spanacul. Specialiştii recomandă consumarea lui în stare crudă, deoarece prin fierbere i se anihilează calităţile. Datorită conţinutului mare de acid folic, vitamina B1, B2, B6, B9, PP, C, E şi K, caroten, protide, lipide, glucide, mucilagii, luteină, fier, din frunzele de spanac acesta e recomandat în ameliorarea unor afecţiuni precum: hipertensiunea arterială, tusea, avitaminoza, scorbutul, rahitismul, acneea, anemia, precum şi în cazul bolnavilor care îşi revin după afecţiuni grave având şi proprietăţi anticancerigene.

spanac
Spanacul este contraindicat celor care suferă de bolnavi de reumatism, gută, hepatită, pietre la rinichi sau vezică, inflaţii gastrice sau intestinale sau artrită, deoarece conţine acid oxalic, nerecomandat în aceste afecţiuni.

Delicioasele ridichi au de asemenea o mulţime de proprietăţi pentru organism. Bogate în vitamine, minerale şi substanţe nutritive, ele conţin piridoxină (vitamina B6), niacină (vitamina B3), acid folic (vitamina B9), riboflavină (vitamina B2), vitaminele A, C, E şi K, fier, calci, cupru, magneziu, mangan şi zinc, proteine, carbohidraţi, fibre şi electroliţi, reduc riscul de cancer, protejează rinichii şi ficatul, combat retenţia apei din organism, încetinesc apariţia ridurilor şi ajuta în curele de slăbire.
beneficii-ridichi

Frunzele de salată sunt o sursă excelentă de substanțe nutritive, conținând vitaminele A, C, B1, B2, K, E și minerale, precum potasiu, fier, cupru, fosfor și molibden, salata fiind de asemenea recomandată să fie consuma în stare crudă, deoarece proprietăţile i se pierd prin fierbere.
Frunzele de salată sunt recomandate să fie consumate în curele de slăbire datorită conţinutului mare de vitamina C, E, B6 și acid folic.

vand-salata-verde-shangore-35000-buc_2
Din aceste motive salată are şi un rol important în menţinerea unui sistem imunitar sănătos. Potasiul conţinut în acestea ajută la reglarea ritmului cardiac și al tensiunii arteriale iar lectucarimului din salată ajuta la calitatea somnului. 



Ceapă verde combate eficient acneea prin efectul diuretic şi depurativ, ajutând la curăţarea tenului din interior. Ceapa verde are efect diuretic, depurativ, antialergic şi are capacitatea de a regla activitatea endocrină a organismului, reglează glicemia şi este recomandată diabeticilor.

652x450_021907-ceapa-verde
Are şi un puternic efect antibacterian, detoxifiant, expectorant, astfel că previne şi tratează bolile respiratorii, având şi efect anticancerigen.

Urzica sau (Urtica dioica) conţine substanţe proteice şi glucidice, steroli, ulei volatil, acid acetic, acid formic, vitaminele A, B2, C şi K, sãruri minerale.

urtica_dioica_200811_1_800
Tinctura de urzică  se utilizează intern ca adjuvant în anemii uşoare, astenii, ajută la îmbunătăţirea tonusului şi rezistenţei organismului, detoxifierea organismului, iar extern se utilizează ca adjuvant în unele afecţiuni cutanate, hemoroizi, mătreaţă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here