A apărut materialul care se spală singur. Cu siguranță nu te-ai gândit la așa ceva!

0
104

Pe lângă faptul că spălatul rufelor consumă o cantitate mare de apă, această îndeletnicire ne răpeşte şi timp preţios cu sortatul hainelor, cu întinsul lor la uscat, timp în care am putea face orice altceva.

nomorewashin

În ultima perioadă oamenii de știință au căutat materiale pentru fabricarea hainelor care să nu necesită o cantitate atât de mare de apă la spălare sau care, de ce nu, să se spele singure.

Aşa că s-au orientat în special pe materiale pe bază de nanoparticule.

Cercetătorii de la Universitatea RMIT din Melbourne, Australia, au reușit să confecţioneze un material din nanoparticule care printr-o simplă expunere la soare poate elimina foarte repede murdăria sau petele, aceste nanoparticule fiind vizibile doar la microscop.

Oamenii de ştiinţă au decis să testeze două nanomateriale diferite: unul de cupru şi unul de argint. Expuse la lumină, aceste materiale o absorb eliberând „electroni fierbinţi” care vor distruge moleculele organice care formează pete sau compuşi urât mirositori.

Cercetătorii au mai folosit şi nanoparticule din metal sau siliciu pentru a crea materiale care se curăţă singure, dar fără a avea aceleaşi rezultate.

În urma experimentelor făcute, s-a dovedit că materialul cu nanoparticule de cupru s-a curăţat de murdărie în 3 minute, iar materialul cu nanoparticule de argint s-a curăţat în 30 de minute.

La o expunere mai mare de compuși organici, argintul s-a comportat mai bine în timpul experimentului.

Aceste materiale sunt încă în faza de teste, aşa că cercetători nu vă sfătuiesc să vă aruncaţi deja maşinile de spălat!

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here