Piramidele din Maramureş un mister al istoriei!

0
167

Cu toţii am auzit despre piramidele somptuoase din Egipt, dar nu mulţi ştiu că există piramide de dimensiuni mai reduse şi în Maramureş ca de altfel pe întreg teritoriul ţării.

1451203817_costesti1

De altfel, această formă piramidală este întâlnită la tot pasul în Maramureş, începând de la formele porţilor de lemn şi până la acoperişurile caselor şi ale bisericilor.

În satul Oarţa de Sus, pe un deal sunt amplasaţi 33 de tumuli în formă de arc solar, adăpostind mormintele regilor daci din zonă, ce au trăit în urmă cu aproape 4 milenii.

Tumulii aceştia datează din epoca bronzului (anii 1500-2000 î.e.n.) fapt confirmat de fragmentele ceramice şi oasele de cerb ornamentale, descoperite aici.

Un tumulul este o movilă de pământ sau de piatră, de formă conică sau piramidală, ridicată deasupra unui mormânt, în scop de protecţie.

Ţinând cont de vechimea lor şi de materialul din care sunt făcute, putem presupune că aceşti tumuli au fost mult mai mari în timpul construcţiei lor, fiind conservați destul de bine chiar şi în prezent.

Un tumul măsoară 10 metri deasupra solului, iar în interior este adânc de 6 metri conform măsurătorilor făcute la singurul tumul care a fost cercetat de către arheologi în anii 1980.

Din informaţiile obţinute din acest loc de către arheologi nu s-au descoperit informaţii relevante despre regele dac îngropat aici, arheologii ajungând la concluzia că tumulul a fost jefuit în timp.

Cercetările arheologice din zonă au demonstrat ca civilizaţia dacă nu era deloc înapoiată în ceea ce priveşte ingineria şi tehnicile de construcţie. Tumulul se construia din timp, înaintea morţii căpeteniei.

Traian Rus, profesor de istorie în Oarţa de Sus, un pasionat cercetător al vestigiilor din zonă, afirmă chiar că dacii care au proiectat şi construit tumulii, aveau un grad de pricepere similar unor ingineri constructori, din zilele noastre.

De altfel acesta împreună cu elevii lui au făcut în anii 1980, o descoperire deosebit de importantă, un sanctuar dacic din epoca bronzului, o adevărată comoară, atât din punct de vedere material cât și istoric.

Sanctuarul de la „Chiile Boţii” cum este cunoscut, cuprinde podoabe din aur masiv și argint, obiecte de ceramică precum și un număr de peste 500 de monede romane care demonstrează că dacii liberi aveau importante relații economice cu romanii.

Săpăturile efectuate la acest sanctuar ne-au oferit date suplimentare cu privire la sacrificiile animale și chiar umane înfăptuite de vechii daci.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here