Crezi că ești o gospodină bună și știi să pui murături? Aceste rețete sigur nu le cunoști!

0
64

Este vremea în care toate gospodinele încep să facă aprovizionarea pentru iarna ce va urma. Acestea fac eforturi pentru a umple pivniţa sau debaraua cu borcănaşe pline de bunătăţuri. Murăturile sunt în casa tuturor, însă interesant este că poţi fii creativ şi poţi pune legume şi fructe diverse la murat.

Photo credit: Tanjica Perovic Photography / Foter / CC BY-NC-ND
Photo credit: Tanjica Perovic Photography / Foter / CC BY-NC-ND

Iată aici câteva reţete de murături mai puţin cunoscute

Morcovi

Morcovii muraţi sunt cu adevărat foarte gustoşi. Pentru această reţetă vei avea nevoie de:
400g morcovi,
100 ml oţet,
300ml apă,
1 lingură sare fără iod,
4 căţei usturoi ,
1-2 cepe mici,
puţin mărar uscat,
2 foi de dafin şi
1 linguriţă piper boabe negru.

Pune într-un borcan morcovii alături de ceapă, usturoi şi pătrunjelul uscat. Într-o crăticioară pune 100 ml oţet, 300ml apă, 1 lingură sare mare, 2 foi de dafin şi câteva boabe de piper negru. Lasă amestecul să dea un clocot şi apoi toarnă-l fierbinte peste morcovii din borcan.

Porumb

Porumbul murat este o delicatesă ce poate fi consumat după doar o lună de la preparare. Ingrediente necesare:
2 kg porumb boabe în lapte,
100 ml apă,
500 ml oţet de 9 grade,
1 lingură sare mare,
6-10 boabe de piper,
2-4 bucăţi cuişoare,
frunzuliţe de tarhon proaspăt.

Fierbe puţin boabele de porumb, într-o oală, împreună cu o lingură de sare. Scurge boabele şi pune-le în apă rece. După ce s-au răcit scurge boabele bine. Separat, fierbe apa, oţetul, boabele de piper, cuişoarele şi frunzele de tarhon, apoi lasă la răcit. Toarnă în borcane, peste boabele de porumb, soluţia răcită.

Ardei iute

Ardeiul este excelent lângă sandvişurile făcute la grătar. Există multe soiuri de ardei iude cu un grad diferit de iuţeală. Poţi pune ardeiul iute tocat împreună cu ceapă sau îl poţi pune întreg. Pentru orice reţetă ai opta aceştia nu trebuie să lipsească din cămara ta.

Fasole verde

Poţi folosi fasolea verde murată oricând. Aceasta este delicioasă şi foarte uşor de preparat. Ai nevoie de:
1 kg fasole verde,
2 căţei de usturoi,
1 linguriţă de mărar uscat,
2 ardei chili roşii,
¼ linguriţă piper,
5 căni de apă,
5 ceşti de oţet,
½ ceaşcă de sare.

Pune în fiecare borcan usturoi, mărar, ardei și piper şi adaugă apoi păstăi de fasole verde. Saramura se prepară pe foc şi se adaugă fierbinte în borcane.

Piersici

Piersicile murate sunt grozave atunci când sunt combinate cu ceva aromat, precum: scorţişoară, ghimbir sau cuişoare. Cu siguranţă vei impresiona invitaţii cu aceste murături inedite.

Dovleac

Nu este una din legumele pe care le-aş fi văzut într-un borcan de murături dar am gustat la bunica mea şi pot spune că merită să încerci şi tu. Combină dovleac, zahăr, oţet, scorţişoară, coajă de lămâie, rădăcină de ghimbir, sare grunjoasă, şi boabe de piper pentru a obţine ceva cu adevărat special.

Diversifică cât mai mult bunătăţurile pregătite pentru iarna lungă ce va urma. Încearcă aceste reţete şi spune-ne părerea ta!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here