0 Shares 159 Views

Un adolescent în vârstă de 17 ani a descoperit o alternativă la clasica biopsie

Crina Feb 22, 2015
0 160

Dragoş Şerban are doar 17 ani şi deja a înţeles ce înseamnă aşteptarea unei analize. După ce acesta a fost diagnosticat cu o tumoră osoasă acesta a hotărât să găsească o modalitate prin care poate primi mult mai repede analiza biopsiei.

CT_Scan_Diagnosis_of_Brain_Tumors

Folosindu-se de matematică şi de informatică acesta a reuşit să facă un soft care poate da verdictul imediat dacă o tumoare este malignă sau benignă.

„Trebuie doar să selecteze imaginea cu tumora, apăsă butonul submit şi primeşte rezultatul pe loc”, a declarant Dragoş Şerban.

Pentru inventivitate adolescentul a câştigat medalia de aur la concursul naţional de ştiinţe şi tehnologii.

Dupa ce, a fost diagnosticat cu tumoră la piciorul stâng, baiatul a decis să amâne biopsia şi să participe la două concursuri, unul în Georgia şi unul în America, unde a câştigat două medalii, una de argint şi una de bronz.

După concursuri, acesta s-a operat iar rezultatul biopsiei a durat o lună, luna care a părut o eternitate pentru el, motiv pentru care a hotărât să ia atitudine şi să creeze această aplicaţie.

„Este o fază de preprocesare, prin care este obţinută o imagine mai clară, cu mai multe detalii. Apoi este făcută o segmentare, prin care se obţine regiunea tumorii, se calculează trăsături ale texturii, ca mai apoi să se folosească un algoritm de clasificare”, declară adolescentul.

Sursa: StirileProTV

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Most from this category