0 Shares 118 Views

Din 14 februarie a intrat în vigoare Noul Cod Rutier

admin Feb 15, 2015
0 119

Prin Hotărârea de Guvern nr. 11/2015 codul rutier al României s-a aliniat cu cerințele europen referitoare la utilizarea obligatorie, în vehicule, a centurilor de siguranţă şi a sistemelor de fixare a copiilor în scaune.

scaune-pentru-copii-insert-02

Principala modificare a codului rutier se adresează transportului copiilor în autoturisme. Astfel copiii cu o înălţime de până la 135 cm pot fi transportaţi în autovehicule echipate cu sisteme de siguranţă pentru conducător şi pasageri, doar dacă sunt fixaţi sau prinşi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii instalat în autovehicul.

Aceasta regulă nu se aplică însă dacă copiii sunt transportați cu mijloace de transport în comun, sau cu autoturisme de tip taxi, însă în aceste cazuri este obligatoriu ca pasagerul- copil să ocupe oricare alt loc decât cel din dreapta soferului.

Copiii cu o înălţime de peste 135 cm pot fi transportaţi în autovehicule echipate cu sisteme de siguranţă doar dacă poartă centuri de siguranţă pentru adulţi, reglate astfel încât să nu treacă peste zona gâtului sau feţei, ori dacă sunt fixaţi sau prinşi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii instalat în autovehicul.

Fac excepţie de la obligaţia de a fi fixaţi sau prinşi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii ori de a purta centura de siguranţă pe timpul transportului copiii pentru care este eliberat un certificat medical de scutire pe motiv medical grav. Aceştia pot fi transportaţi pe locurile din spate ale autovehiculului.

565795l

Copiii de până la 3 ani nu pot fi transportaţi în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranţă.

Copiii de peste 3 ani, având o înălţime de până la 150 cm, pot fi transportaţi în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranţă doar dacă ocupă, pe timpul transportului, orice alt loc decât cel de pe scaunele din faţă.

Amenzile pentru șoferii care nu se asigură să îndeplinească aceste cerințe variază între 390 și 487 de lei, şi trei puncte de penalizare.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Most from this category