0 Shares 112 Views

O bancă de celule stem din România a intrat în insolvență

admin Feb 15, 2015
0 113

Cord Blood Center (CBC), prima bancă de celule stem din România, a intrat în insolvență. Banca de celule stem Cord Blood Center a fost înfiinţată în 2009 şi era prima pe piaţa din România care oferea servicii de prelevare, transport şi depozitare a celulelor stem. Materialul genetic era depozitat în Slovacia, dar ulterior banca a deschis un depozit şi la Cluj-Napoca.

stem_cell_bank

„Cord Blood Center Medical şi CBC Laboratories au fost scutite de către ANAF Cluj de plata TVA, începând din anul 2009, pentru serviciile legate de procesarea şi stocarea sângelui ombilical, acestea fiind asimilate serviciilor medicale. Cu toate acestea, recent, ANAF Cluj a revenit asupra deciziei comunicate în forma oficială în 2009 celor două companii şi a solicitat acestora achitarea retroactivă a TVA-ului aferent ultimilor cinci ani. Practic, nişte sume inexistente până acum au devenit peste noapte datorii restante.
Am depus contestaţie împotriva acestei decizii comunicate de ANAF Cluj. În paralel dorim să începem procesul de reorganizare judiciară, în conformitate cu decizia instanţei, pentru a securiza din toate punctele de vedere cele două companii care operează în Romania”
, se arata în comunicatul CBC.

Clienţii CBC au primit scrisori prin care erau înştiinţaţi că trebuie să rezilieze contractul cu Cord Blood Center şi să semneze unul nou cu o societate din Slovacia.

„Conform informaţiilor publice disponibile, s-a deschis procedura generală a insolvenţei cu privire la Cord Blood Center, la cererea acesteia din urmă. Aparent, există şi o intenţie a debitorului de a depune un plan de reorganizare. Abia după ce acest plan de reorganizare va fi aprobat de adunarea creditorilor putem discuta de o reorganizare judiciară şi vom avea mai multe elemente cu privire la potenţiala continuare a activităţii Cord Blood Center în România. ARBACS, alături de toţi ceilalţi creditori ai Cord Blood Center, a fost invitată să se înscrie la masa credală şi să solicite recuperarea datoriilor pe care Cord Blood Center le are către Asociaţie”, a declarat Bogdan Ivănescu, preşedintele ARBACS.

Dar ce se poate întâmpla cu probele recoltate până în prezent? Există două posibilități: fie Cord Blood Center iese din insolvenţă prin aprobarea unui plan de restructurare/reorganizare şi îşi continuă activitatea de stocare celule stem în România, fie nu ies din insolvenţă şi este declarat falimentul.

În acest ultim caz, se poate lua în considerare riscul ca probele să nu mai poată fi stocate de către Cord Blood Center în continuare, iar părinţii chiar să piardă celulele stem recoltate la naşterea copilului lor.

Reprezentanţii ARBACS recomandă părinţilor să se asigure că deschiderea procedurii insolvenţei nu afectează în concret condiţiile de păstrare a celulelor stem şi că, teoretic, nu există riscul alterării acestora.

La fel, în măsura în care nu sunt furnizate suficiente garanţii privind respectarea condiţiilor de depozitare a celulelor stem şi continuarea raporturilor contractuale de către Cord Blood Center sau garanţiile nu prezintă suficientă credibilitate, părinţii au posibilitatea mutării probelor la o altă bancă de celule stem din România.

„Asigurăm părinţii afectaţi de această situaţie de instabilitate că ARBACS îşi asumă, ca de obicei, rolul şi obligaţia de a menţine un ochi atent asupra a ceea ce se întâmplă în piaţa recoltării de celule stem în România, oferind o mână de ajutor clienţilor aflaţi în situaţii dificile. Părinţii pot avea încredere că ARBACS îi va susţine în tot ce înseamnă asigurarea unei stocări pe termen lung, în condiţii de perfectă siguranţă, a celulelor stem recoltate. Reamintim părinţilor că în situaţia în care doresc mutarea probei, pot apela la oricare dintre băncile membre ARBACS. Vor putea face în condiţii de deplină siguranţă atât mutarea probei, cât şi stocarea ei ulterioară”, a dat asigurări Bogdan Ivănescu.

Sursa: Puterea

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Most from this category