Iată care sunt efectele fumatului îndelungat pentru creier!

0
59


Cercetătorii de la Universitatea McGill şi de la Universitatea din Edinburgh au realizat un studiu amplu, pe un număr de 244 bărbaţi şi 260 femei.

renuntare_la_fumat

În urma acestui studiu, cercetătorii au descoperit că fumatul pe termen lung duce la subţierea cortexului. Această importantă regiune cerebrală reprezintă stratul exterior al creierului. În această regiune au loc funcţiile cognitive esenţiale pentru noi, funcţii precum: memorie, limbaj şi percepţie.

Participanţii la acest studiu au avut vârsta medie de 73 ani. Printre ei se aflau persoane fumătoare şi nefumătoare. De menţionat este că toate persoanele participante au fost analizate şi în anul 1947 în cadrul Scottish Mental Survey, şi astfel s-a putut face o comparaţie reală și relevantă.

Se pare că fumătorii aveau mai multe regiuni din cortex mai subţiri faţă de nefumători.

Fumătorii care renunţaseră între timp la fumat aveau o parte din cortex refăcut, ceea ce ne duce la concluzia că renunţarea la acest viciu are efecte benefice pentru creierul nostru. Dar chiar şi aşa procesul de refacere nu este 100% pentru cei care au renunţat la fumat.

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here