0 Shares 100 Views

După 29 de ani de la explozia centralei nucleare, la Cernobâl există acum un nou risc de contaminare radioactivă

admin Feb 14, 2015
0 101

Au trecut 29 de ani le la explozia centralei nucleare de la Cernobîl din Ucraina şi încă se resimt efectele devastatoare pe care le-a avut asupra mediului.

A radioactive sign hangs on barbed wire outside a café in Pripyat.

Datorită incendiilor care au loc în pădurea de lângă centrala atomică, poluarea se face simţită din nou. Incendiile fac ca cesiul radioactiv să fie ridicat în aer sub formă de fum. Acesta se vă răspândi în întreaga Europă de Est.

Mai mult decât atât, situaţia se va agrava datorită schimbării vremii, care va face ca incendiile să fie mult mai frecvente.

După aproximativ trei decenii, în apropierea centralei există o zonă interzisă, datorită contaminării. Zona se întinde pe o suprafaţă de 2.600 de km pătraţi.

În această zonă se mai găsesc încă, între 2 şi 8 Petabecquereli, în condiţiile în care, după explozie, a fost eliberată o cantitate de 85 Petabecquereli de cesiu radioactiv.

Cercetătorii de la Norwegian Institute for Air Research cu ajutorul sateliţilor, urmăresc cum se deplasează aerul, şi astfel, care ar fi zonele afectate de contaminare.

Acest fum poate fi absorbit de plante, în special de ciuperci, motiv pentru care, plantele vor fi contaminate, consumarea acestor plante putând creşte riscul apariţiei cancerului.

Sursa: DailyMail

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Most from this category