0 Shares 200 Views

Vrei să ai o memorie mai bună? Iată care este secretul!

Crina Ian 22, 2015
0 201

Dacă vrei să îţi aminteşti cât mai multe detalii ale unui eveniment sau ale unei situaţii este recomandat, de către specialişti, să închizi ochii şi să vizualizezi ceea ce să întâmplat în acel moment.

short_term_memory_loss

În urma studiului realizat de către Universitatea din Surrey, cercetătorii au descoperit că amintirile vor fi mult mai detaliate dacă sunt puse întrebări referitoare la acea situaţie.

În cadrul studiului cercetătorii au testat abilitatea oamenilor de a-şi aminti detalii din diferite filme în care erau prezentate comiterea unor crime fictive. Studiile au fost făcute cu speranţa ca oamenii interogaţi de poliţie să poată divulga cât mai multe detalii necesare pentru prinderea inculpatului.

Studiul s-a realizat pe un număr de 178 de persoane, cărora le-au fost prezentate două situaţii: în prima situaţie voluntarii au urmărit un film în care un electrician intră pe o proprietate privată, execută nişte lucrări şi apoi fură un număr de obiecte, în cea de-a două situaţie se pun diferite zgomote din timpul unei scene care prezintă o crimă.

Ulterior le-au fost adresate o serie de întrebări, la care, o parte din subiecţi au răspuns cu ochii închişi iar o parte cu ochii deschişi.

De asemenea, unuia dintre grupuri i s-au pus întrebări după stabilirea unei relaţii prietenoase cu intervievatorul, iar altor voluntari întrebările le-au fost puse fără a fi stabilită înainte vreo legătură.

Astfel că, s-a constatat că cei care stabiliseră înainte o relaţie cu intervievatorul şi cei care au ţinut ochii închişi au dat mai multe răspunsuri corecte.

În cel de-al doilea experiment, oamenii au fost întrebaţi ce-şi amintesc din ceea ce au auzit în timpul scenei relatate. Închiderea ochilor şi în acest caz a făcut ca subiecţii să îşi amintească mai multe detalii.

„Datele noastre şi altele anterioare indică faptul că închiderea ochilor este de ajutor, pentru că astfel se elimină elemente care ar putea distrage atenţia. De asemenea, ar putea ajuta oamenii să vizualizeze detaliile evenimentului pe care vor să şi-l amintească, dar cel de-al doilea experiment sugerează că închiderea ochilor poate ajuta şi la o concentrare asupra informaţiilor de tip audio. Mecanismele pe care le-am identificat ar trebui să se aplice şi altor contexte, de exemplu detaliile referitoare la o prelegere”, a declarat doctorul Robert Nash, cercetător în acest studiu.

Sursa: Adevarul

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Most from this category