În urma aprecierii mari a monedei elveţiene, Raiffeisen Bank va reduce dobânda pentru clienţii care au luat credite în franci elveţieni

0
44

Pentru a sprijini clienţii care au apelat la credite în franci elveţieni Raiffeisen Bank vin cu o strategie de micşorare a dobânzii plătite de clienţi începând cu data de 23 a acestei luni.

franc-elvetian-CHF

Chiar dacă operaţiunea de resetare a dobânzilor trebuia făcută în luna iunie,banca a decis să o facă cu 5 luni mai devreme pentru a-i ajuta pe îndatoraţi să îşi plătească rata.

„Am hotărât să scădem dobânda la aceste credite acum, deşi termenul de resetare era la 30 iunie 2015, pentru că nivelul ratelor lunare să nu fie atât de afectat de majorarea cursului CHF (franc elveţian). Este încă o modalitate a noastră de a susţine clienţii în această perioadă dificilă. Cea mai eficientă modalitate de a sprijini clienţii care au dificultăţi de plată a ratelor rămâne însă restructurarea creditului, pe care o oferim de la caz la caz, încă din 2009”, a declarat Vladimir Kalinov, vicepreşedinte retail banking la Raiffeisen Bank.

Numarul clienţilor care au decis să facă credite în franci elveţieni în cadrul companiei Raiffeisen Bank, este mai scăzut în comparaţie cu alte bănci. Toate creditele din franci elveţieni sunt garantate cu imobilul deţinut.

Începând cu anul 2012 banca a oferit consiliere pentru clienţii care nu îşi mai pot plăti ratele, astfel că mulţi dintre ei au convertit creditul din franci elveţieni în lei sau în euro.

„Pentru clienţii cu dificultăţi financiare care au credite credite în valută şi care doresc să convertească creditul în lei, banca oferă dobânzi fixe pe perioada restructurării, cu reducerea semnificativă a ratei lunare (între 20 şi 40%) şi cu reduceri graduale a datoriei (5% la fiecare doi ani pe perioada de maximum şase ani ai restructurării, cu condiţia ca plata ratelor reduse să fie la zi)”, adaugă Vladimir Kalinov.

Raiffeisen Bank nu este prima companie care vine în ajutorul clienţilor în această situaţie. Volksbank România a anunţat că menţine pentru o perioadă de trei luni, cursul de schimb franc/leu de 3,8035 lei.

Şi OTP va aplica reduceri ale marjei de dobândă cu până la 1,5 puncte procentuale pentru o perioadă de trei luni.

În România numărul celor care au credite în franci elveţieni este foarte mare, aproximativ 75400 de persoane sunt afectate de creşterea uriaşă a francului elveţian, care a atins astăzi pragul maxim de 4,5054 lei/franc, după ce marţi a scăzut pentru prima dată în urma a trei şedinţe succesive de valori record, în timp ce euro a urcat cu 0,73 bani, la 4,511 lei, iar dolarul a atins un nou record, la 3,8989 lei.

Sursa: Wall Street

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here