Încă un avion de pasageri a dispărut

0
49

Zborul QZ8501 AirAsia de la Surabaya, în Indonezia, către Singapore, s-ar fi prăbuşit în mare, la aproximativ 145 de kilometri de Insula indoneziană Belitung, a declarat un oficial din cadrul Agenţiei naţionale indoneziene pentru căutare şi salvare.

8000_Airbus_A320_AirAsia_Sharklet_01_-_RESIZED

Pilotul avionului de tip Airbus aparţinând companiei AirAsia care a dispărut între Indonezia şi Singapore duminică dimineaţa – zborul QZ8501 – a cerut să „devieze” de la planul de zbor din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile, a anunţat compania malaysiană, relatează AFP.

„Avionul a cerut să devieze din cauza condiţiilor meteo nefavorabile”, a anunţat compania într-un mesaj postat pe contul de Facebook.

„Comunicarea cu avionul a fost pierdută în timp ce acesta se afla sub controlul Autorităţilor indoneziene pentru Trafic Aerian (ATC)”, a adăugat AirAsia.

La bordul avionului se aflau 156 de indonezieni, trei sud-coreeni, un francez, un malaysian şi un cetăţean al statului Singapore, potrivit AirAsia. Este vorba despre 138 de pasageri adulţi, 16 copii şi un sugar.

Forţele aeriene indoneziene au anunţat că au trimis două avioane să efectueze căutări într-o regiune la est de Java, la sud-est de Pangkalan Bun, în provincia Kalimantan.

„Sunt nori, iar regiunea este înconjurată de mare. Încă ne aflăm pe drum, deci nu vom avansa vreo ipoteză despre ceea ce s-a întâmplat cu avionul”, a declarat Hadi Cahyanto, un purtător de cuvânt al forţelor aeriene indoneziene.

Avionul era exploatat de către AirAsia Indonezia, o sucursală a companiei AirAsia cu sediul la Kuala Lumpur, în Malaysia, care domină piaţa companiilor de low-cost în Asia de Sud-Est.

„Avionul era în stare bună, dar condiţiile meteorologice nu erau foarte bune”, a declarat directorul general al Aviaţiei Civile indoneziene Djoko Murjatmodjo într-o conferinţă de presă, pe Aeroportul din Jakarta.

2014 este deja un an negru pentru aviaţia malaysană, după pierderea a două avioane aparţinând companiei naţionale Malaysia Airlines.

La 8 martie, zborul MH370 dispărea la puţin timp după decolarea de la Kuala Lumpur cu destinaţia Beijing, cu 239 de persoane la bord. Dispariţia avionului nu a fost explicată nici până în prezent. Avionul s-ar fi prăbuşit în sudul Oceanului Indian, după ce a terminat carburantul.

La 17 iulie, alt avion de tip Boeing aparţinând companiei Malaysia Airlines, care asigura o legătură între Amsterdam şi Kuala Lumpur, exploda în zbor, aparent doborât de o rachetă, în timp ce survola estul Ucrainei. Avionul transporta 298 de persoane, dintre care 193 erau cetăţeni olandezi.

Sursa: Mediafax

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here