Care sunt cele mai reuşite descoperiri ale anului 2014

0
49

Revista Science a realizat topul celor mai reuşite descoperiri şi invenţii ale anului 2014.

Rosetta's_Philae_touchdown

Prima poziţie în acest top este deţinută de Sonda europeană Rosetta şi plasarea robotului Philae pe cometa Ciuriumov.

Datorită acestei sonde spaţiale a fost detectată prezenţa apei, a hidrogenului şi a metanului în coada cometei Ciuriumov-Gherasimenko. Descoperirea a permis cercetătorilor să vadă cum se comportă aceste corpuri pe măsură ce se apropie de Soare.

În acest top au mai fost enumerate următoarele descoperiri:

– S-a descoperit că un număr de 48 specii au apărut în câteva milioane de ani după dispariţia dinozaurilor, astfel că, acestea sunt considerate înrudite.

– Sângele şoarecilor tineri regenerează muşchii şi creierul şoarecilor bătrâni, ceea ce a dus la o nouă descoperire în tratarea bolnavii de Alzheimer. Aceştia au primit plasmă de la donatori tineri.

– Au fost construiţi mici roboţi care cooperează fără a fi nevoită intervenţia omului şi construiesc singuri structuri simple.

– Au fost create cipuri care pot imita arhitectura cerebrală. Aceste cipuri pot trata informaţia le fel cum o face creierul uman.

– O nouă metodă de combatere a diabetului a fost descoperită recent datorită cultivării unor celule în laborator, celule similare cu cele care produc insulina.

– Imaginile animalelor pictate descoperite într-o peşteră din Indonezia au o vechime mult mai mare faţă de ceea ce s-a considerat iniţial. Dacă iniţial se credea că acestea aveau o vechime de circa 10.000 de ani, s-a descoperit că acestea au de fapt o vechime de aproximativ 40.000 de ani.

– Datorită unei raze de lumini este posibilă modificarea memoriei. În cazul şoarecilor s-au şters anumite amintiri şi ulterior au fost înlocuite cu altele noi.

Sursa: Descopera

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here