Cele mai frumoase globuri de Crăciun se fac la Cluj

0
84

O afacere care s-a dovedit a fi de succes aparține unor întreprinzători clujeni care s-au hotărât să facă globuri de Crăciun. Piața de desfacere este în principal cea externă, atât în Europa cât și dincolo de ocean.

3

Firma a fost înființată în urmă cu 20 de ani ca o mică afacere de familie, ajungând acuma să fie una dintre cele mai importante în acest domeniu de activitate.

„Totul a început ca o joacă. A fost o idee, o încercare, la început, să vedem ce înseamnă asta. Nu am avut nicio pregătire specială pentru această meserie şi nici nu am avut înainte activitate în domeniu, dar am spus totuşi ‘hai să vedem ce iese’”, a povestit Mihaela Turcu.

„Din ’90 şi până în ’94, au fost mai multe încercări de afaceri, dar nu au funcţionat. Asta însă a fost ocazia… aşa a fost să fie. A fost o oportunitate de moment şi, atunci când am început-o, nici noi nu am crezut că vom ajunge la 20 de ani sau că vom rămâne la aceeaşi activitate o perioadă atât de îndelungată de timp. Am început cu un om, o pictoriţă… Eu cu soţul meu şi încă un prieten ne-am apucat să pictăm, să colorăm… ce puteam face fiecare, iar pictoriţa ni s-a alăturat pentru că trebuia totuşi un om specializat la aşa ceva. Am zis să facem câteva sute de globuleţe, pe care să le vindem în ţară. Dar ne-am dat seama că era foarte târziu în noiembrie, decembrie. Ca să ieşi pe piaţă trebuie mai întâi să participi la contractările de la marile târguri de profil…”, a mai spus ea.

7100817-mediafax-foto-vasile-magradean

Un punct de cotitură în afacerea lor a fost reprezentat de prezența la un târg de specialitate în Frankfurt, unde aceștia și-au dat seama ca va fi foarte greu să concureze cu cei din alte țări.

„Am mers la Frankfurt, la un târg, unde într-o zi de vizită am învăţat mai mult decât în 10 ani de şcoală”, îşi aminteşte femeia. „A fost un şoc pentru noi, pentru că am văzut ce industrie există în acest domeniu, ce calitate se oferă… Atunci ne-am gândit că poate ar trebui totuşi să renunţăm, că nu are rost, că e concurenţa… că suntem cu 100 de ani în urmă şi nu avem ce căuta acolo. Totuşi, o remarcă făcută de nemţi, aceea că ‘românii sunt neserioşi, că nu ştiu să se ţină de ceea ce fac şi ceea ce promit’, m-a ambiţionat să demonstrez că putem face şi noi ceva bun şi că suntem serioşi. Germanii nu au încredere aşa uşor în oricine. Desigur, dacă ulterior le demonstrezi că au de ce să te respecte şi le-ai intrat în graţii, colaborezi foarte bine şi uşor cu ei. Sunt foarte corecţi şi te ajută. Dar atunci exista o părere destul de proastă despre români în general, nu neapărat despre noi”, a adăugat Mihaela.

Firma pe care soții Turcu o administrează produce momentan peste 800.000 de globuri pe an, din care aproape 85% merg către export, la preţuri de fabrică cuprinse între 0,85 şi 15 euro.

1

Modelele cerute sunt dintre cele mai diverse. De la idei simple, la cele extravagante.

„Am făcut globuleţe şi cu pietre Swarovski pentru extern, am făcut şi cu dantelă pictată, cu dantelă aplicată, avem şi modele cu flori aplicate – flori tot de noi confecţionate, din sticlă, de exemplu -, avem globuri cu doi pereţi, pictate pe două feţe…”, a spus clujeanca.

Sursa Gandul

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here