Astăzi este cea mai scurtă zi din an

0
47

În astronomie, se numesc solstiții cele două momente din an cînd planul determinat de centrul Soarelui și de axa de rotație a Pămîntului este perpendicular pe planul orbitei Pămîntului. În cele două momente ale anului unghiul făcut de razele soarelui cu orizontul la amiază este cel mai mare (vara) sau cel mai mic (iarna) din an. Variația acestui unghi în cursul anului se explică prin aceea că axa de rotație a Pămîntului nu este perpendiculară pe orbita lui.

solsti-iul-de-iarna-2014-tot-ce-trebuie-sa-stii-despre-prima-zi-de-iarna-136666-1

Ca în fiecare an, deși iarna meteorologică sosește încă de la 1 decembrie, începutul iernii astronomice este marcat de un moment precis, cel al solstițiului de iarnă . El este legat de mișcarea anuală aparentă a Soarelui pe sfera cerească, ce reprezinta consecința mișcarii reale a Pământului în jurul Soarelui.

La data solstițiului de iarnă, Soarele răsare cu 23° 27′ la sud de punctul cardinal est și apune tot cu același unghi spre sud față de punctul cardinal vest. La momentul amiezii el „urcă” – ținând cont de latitudinea medie a tării noastre, de 45° – la numai 21° față de orizont. În consecință, la această dată, durata zilei are valoarea minimă din an, de 8 ore și 50 minute, iar durata nopții are valoarea maximă, de 15 ore și 10 minute (pentru București). Evident, în emisfera sudică a Pământului fenomenul are loc invers, momentul respectiv marcând începutul verii astronomice.

Momentul solstițiului de iarnă, respectiv al începutului iernii astronomice, are loc în jurul datei de 21 decembrie. Începând de la această dată, până la 21 iunie, durata zilelor va crește continuu, iar cea a nopților va scădea în mod corespunzător.

Google şi-a schimbat logoul de pe prima pagină a motorului de căutare online pentru a marca solstiţiul de iarnă sau prima zi a iernii astronomice în emisfera nordică a Terrei, afişând o mică animaţie în care literele numelui Google sunt transformate în copii care construiesc un om de zăpadă.

Screen Shot 2014-12-21 at 14.06.04

Google Doodle-ul cu SOLSTIŢIUL DE IARNĂ este vizibil în multe ţări din emisfera nordică: SUA, Canada, Columbia, Islanda, Norvegia, Finlanda, Marea Britanie, Republica Irlanda, Spania, Franţa, Olanda, Italia, Turcia, România, Ungaria, Cehia, Polonia, Lituania, Letonia, Uzbekistan, Israel, Taiwan şi Coreea de Sud.

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here