0 Shares 140 Views

Există un univers paralel care se deplasează înapoi în timp?

Crina Dec 13, 2014
0 141

Timpul, așa cum îl înțelegem, trece din trecut spre viitor, însă e ireversibil. Dar acum, există câteva teorii în fizică care sugerează că de fapt, există mai mult decât un viitor.

cmb

Două universuri paralele au fost produse de Big Bang: al nostru, care se mișcă înainte în timp și altul în care timpul se mișcă înapoi. Aceste descoperiri au fost publicate în Physical Review Letters în luna octombrie.

În anii 1920, astronomul britanic Arthur Eddington a inventat „săgeata timpului”, care descrie asimetric, direcția în timp.

O idee veche de aproximativ un secol dezvoltată de fizicianul austriac Ludwig Boltzmann spune că universul nostru vizibil este o fluctuație temporară, statistică care afectează doar o mică parte a unui sistem de echilibru mult mai mare.

Julian Barbour şi Tim Koslowski de la Universitatea din New Brunswick și Flavio Mercati de la Institutului de Fizică Teoretică introduc o nouă „săgeată de timp”, una care se bazează nu pe termodinamică ci pe gravitație.

„Timpul este un mister”, declară Barbour.

„Practic, toate legile cunoscute ale fizicii arată exact la fel”, adaugă acesta.

Pentru a ajunge la această „săgeată gravitaţională a timpului”, au folosit un proxy simplu pentru universul nostru. Aceştia au făcut o simulare pe computer a 1.000 de particule care interacționează sub influența gravitației newtoniene. Ei au descoperit că, fiecare configurație particulă evoluează într-o stare de complexitate joasă, ca un roi de albine haotic care stabilește o structură mai ordonată.

Și de acolo, particulele au creat în exterior două săgeți distincte, simetrice și opuse ale timpului.

Tu ce părere ai despre această teorie? Există un alt univers paralel?

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Most from this category