0 Shares 74 Views

China a devenit prima putere economică a lumii

Crina Dec 10, 2014
0 75

Mă aşteptam să se întâmple acest lucru, însă nu atât de repede. Iată că, acum China este prima putere mondială a lumii.

china-hraneste-un-sfert-din-populatia-lumii-iar-reteaua-feroviara-poate-inconjura-pamantul-de-doua-ori_size9

China deţine acum 16.5% din economia lumii în timp ce America deţine 16.3%. Diferenţa este una extrem de mare iar America nu va avea nici o şansă să recupereze această diferenţa în anii următori, ba chiar mai mult decât atât, la cum evoluează economia Chinei cel mai probabil diferenţa va deveni şi mai mare.

Fondul Monetar Internaţional (FMI) estimează că, în 2019, chinezii vor avea o avere naţională de 26.800 de miliarde de dolari, în timp ce americanii 22.000 de miliarde.

Renaşterea economică a Chinei a început în 1978 când s-a declanşat procesul de reformă condus de Deng Xiao Ping. Renaşterea Chinei are la bază un paradox, asta pentru că îmbină socialismul cu capitalismul.

Marea Britanie şi-a dublat PIB-ul în aproximativ 50 ani în timp ce China a reuşit această performanţa în doar 10 ani.

“Am trăit într-o lume dominată de Statele Unite din secolul al XIX-lea. Și am trăit vreme de 200 de ani într-o lume dominată de două state cu democrații rezonabile: Marea Britanie și Statele Unite. Pentru toate defectele lor, acestea au plătit primele în lume din punct de vedere al libertăților civice, al proceselor democratice și al drepturilor constituționale”, notează Brett Arends, un jurnalist celebru din America.

„Nu există nici o îndoială: acesta este un cutremur geopolitic” adaugă acesta.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Most from this category