0 Shares 78 Views

Tot mai mulți cetățeni din Transilvania, solicită acordarea cetățeniei maghiare

admin Dec 09, 2014
0 79

Mile Lajos noul Consul al Ungariei de la Cluj a declarat că obiectivul pe termen mediu este de a avea cel puțin un milion de cetățeni ungari în Transilvania.

steag-ungaria-evz-ro-79027400

„Vicepremierul Semjen Zsolt a fixat o ţintă, ca, până la sfârşitul acestui ciclu politic, să fie un milion de cetăţeni maghiari din tot Bazinul Carpatic sau din toată lumea. În ce priveşte Consulatul general al Ungariei de la Cluj ne străduim să ajungem la 1.000-1.500 de cereri lunare”, a menţionat Mile Lajos.

Referitor la acordarea cetăţeniei maghiare, Consulatul general îşi continuă această activitate, vrem ca această problemă pe care o rezolvăm de ani de zile să o aducem cât mai aproape de oameni. Pe lângă faptul că aşteptăm cu mult drag la consulat pe toţi cei care vor să ceară cetăţenia maghiară, facem eforturi să ajungem în fiecare localitate din cele 6 judeţe care aparţin de Consulatul general de la Cluj. Vrem să ajungem în mai multe locuri ca până acum în cadrul unor activităţi pe care noi le numim ‘ziua consulară’, când câţiva lucrători ai consulatului merg într-o localitate ca să-şi desfăşoare această activitate, începând cu cele mai mari oraşe până la cele mai mici localităţi. Suntem convinşi că întâlinirile personale nu pot fi înlocuite de nimic altceva”, a declarat, într-o conferinţă de presă, Mile Lajos, conform Agerpres.

Potrivit acestuia, Ungaria a primit până acum 680.000 de cereri din afara graniţelor sale şi a acordat cetăţenie pentru 620.000 de persoane.

Unul din avantajele conferite de dobândirea cetățeniei maghiare este posibilitatea de a călători in SUA, Canada sau Australia fără a fi nevoit să obții viză în prealabil.

Cei care solicită cetățenia maghiară trebuie să știe limba maghiară, să aibă un urmaș care a fost cetățean maghiar și să nu aibă antecedente penale.

Dobândirea cetățeniei maghiare de către membrii comunității maghiare din România nu presupune automat și avantaje administrative, precum un pașaport.

”Faptul că primesc cetățenie asta nu înseamnă că primesc și avantaje administrative, precum un pașaport. Pașaportul nu se primește automat. Dacă doresc și pașaport trebuie să solicite lucrul acesta ulterior. Această procedură este gratuită. Dar, pentru depunerea cererii trebuie făcute traduceri legalizate. Toate documentele care se introduc trebuie să fie în limba maghiară. Asta ar fi singura taxa pe care trebuie să o plătească fiecare persoană în parte. Dar taxa se plătește traducătorilor, nu nouă”, spune consulul.

Potrivit amendamentului la Legea din 1993 privind obținerea cetățeniei maghiare, solicitanții nu mai trebuie să dovedească faptul că au domiciliul stabil în Ungaria. Aceștia trebuie doar să facă dovada faptului că, fie au avut cetățenie maghiară, fie un înaintaș a fost maghiar. ”Legea nu stabilește, până la ce grad de rudenie se poate merge”, a precizat Herbert Drávucz, Consulul Ungariei la București.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Most from this category