Mai e doar un pas până la crearea hologramelor palpabile

0
52

Este posibil să nu fi auzit de ea înainte, dar tehnologia haptic cuprinde tot ceea ce este în jurul nostru. Zumzetul smartphone-ul în timp ce apăsăm pe taste, sau zgomotul controlerului Wii în timp ce lovește o minge de tenis, sunt ambele efecte haptice.

haptic

Dar această tehnologie are multe atribuiri, fiind folosită de exemplu la reabilitarea pacienților cu accident vascular cerebral. Acum, oamenii de ştiinţă au inventat o nouă metodă de feedback haptic, folosind ultrasunete, care creează forme haptice 3D în aer, forme care pot fi văzute și simțite.

Cercetătorii de la Universitatea din Bristol consideră că ar putea transforma modul în care folosim aceste forme haptice 3D, lucru ce ar putea duce la holograme care pot fi atinse.

Ar putea avea un loc important şi în medicină, de exemplu, permițând chirurgilor să simtă fizic tumorile descoperite prin computer tomografie.

Metoda exploatează un efect produs de ultrasunete, numit forță de radiație acustică, care este împrăștiată și absorbită. Cercetătorii au creat tulburări de aer care pot fi simțite pe piele și privite ca forme 3D plutitoare. Modelele de ultrasunete nu pot fi văzut de la sine, dar echipa le vizualizează cu ajutorul unui strat de ulei, astfel încât depresiunile de la suprafață apar ca nişte pete când este iluminată.

„Holograme tangibile, realitate virtuală captivantă ce va putea fi simțita și controlată, lucruri care pot fi atinse în spațiu liber, sunt toate căile posibile de utilizare a acestui sistem”, a declarat autorul principal, dr Ben Long într-un comunicat de presă.

„În viitor, oamenii ar putea simți holograme ale obiectelor care altfel nu ar fi posibil, cum ar fi senzația diferențelor dintre materialele într-o scanare CT sau înțelegerea formelor artefactelor într-un muzeu”, adaugă acesta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here