Cum arăta acum 95 de ani România Mare

0
83

La mai bine de 95 de ani de la înfăptuirea Marii Uniri, Liviu Groza acum în vârstă de 82 de ani, fost colonel în armată a prezentat o hartă care se presupune a fi prima hartă a ţării după Marea Unire.

harta-romania-mare-liviu-groza-700x408

Colonel fiind în armata caransebeşeană, Liviu Groza a primit ordin pentru a promova istoria oraşului tuturor celor care poposeau în Banat. Astfel, a ajuns să intre în posesia unor documente şi obiecte de mare valoare istorică şi culturală. Unul dintre acestea este harta României Mari, despre care se spune că ar fi prima hartă a României reîntregite, cu o vechime de 95 de ani. A primit-o de la un bun prieten care i-a spus: „După o grindă, am pus această hartă, pe care am păstrat-o cu sfinţenie, este harta României Mari. Ţi-o încredinţez cu dragă inimă, şi-atunci când poţi, să o arăţi lumii să ştie că întotdeauna caransebeşenii au păstrat cu sfinţenie ideea de Românie Mare”.

În vârstă de 82 de ani, Liviu Groza a studiat cu atenţie istoria ultimilor 200 de ani şi a urmărit marile evenimente care au produs schimbări în cultura şi civilizaţia românilor. Are un singur regret pe care l-a mărturisit la întrebarea dacă românii sunt şi acum la fel de uniţi: „Asta rămâne să ne demonstreze timpul. Nu am convingerea că va fi 100%. Dar ce-i interesant, că cei de jos vor fi, cei de sus, după câte văd, au interese personale”.

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here