Iată care sunt mâncărurile tradiţionale româneşti, reale

0
117

Dacă ar fi să întrebăm pe cineva care consideră că sunt bucatele tradiţional româneşti am auzi de cele mai multe ori de bucate precum mămăligă, sarmale, zacusca sau ciorba de burta.

646x404

Dacă ne gândim la „mămăligă” aceasta este tradiţională doar pentru că este consumată foarte mult în ţara noastră, dar porumbul a venit în România abia în secolul XVII-lea, din America.

Astfel ca, porumbul nu are o istorie lungă pe meleagurile româneşti. Până ca porumbul să ajungă în România în compoziţia mămăligii era meiul. Deci, meiul putem spune că este un aliment vechi în cultura românească şi nu porumbul. Mămăliga de porumb este într-adevăr veche în România, însă nu atât de veche pe cât am fi tentaţi să credem.

Slănină cu ceapă este foarte des consumată în România, însă aceasta nu este un produs specific Românesc ci a întregii Europe de Est.

bucate-romanesti

Unul din preparatele toamnei care nu lipseşte din gospodării este zacusca, preparat care într-adevăr pare specific românesc. Cu toate astea preparatul este consumat şi gătit şi în alte culturi: astfel ca, sârbii pregătesc Ajvar, ce conţine şi usturoi şi uneori şi ardei iuţi.

Bulgarii, pe de altă parte, fac Ljutenica, o zacuscă îndulcită cu zahăr, iar turcii folosesc „Biber salcası”, o variantă mai fină şi mai păstoasă a zacuştei, pentru a condimenta mâncărurile.

Legenda Mititeilor spune că aceştia au fost inventaţi la hanul La Iordachi de pe strada Covaci în Bucureşti. Povestea spune că proprietarul hanului a avut într-o zi atât de mulţi clienţi încât ar fi rămas fără intestinele de oaie pe care le umplea cu amestecul din carne tocată, motiv pentru care a pus pe grătar cârnaţii fără “înveliş”.

Însă contrar acestui mit Mititeii provin din meniul grecilor, croaţilor, sârbilor, turcilor, libanezilor, bulgarilor şi nu numai, deseori ei fiind cunoscuţi sub denumirea de Cevapcici.

Ciorba de burtă cu smântână de asemenea nu aparţine românilor, aceasta provine din Bulgaria, unde este numită „shkembe-chorba”, în compoziţia căreia se mai adăugă carne de porc şi de miel.

ciorba-small

Chiar dacă prepararea sarmalelor este o artă în România şi acestea se găsesc într-o o mare varietate în regiunea balcanică a Europei, numeroase ţări considerându-le parte integrantă a bucătăriei lor tradiţionale. În Croaţia, Slovenia, Bulgaria, Ungaria sau Polonia reţeta este similară cu cea românească.

sarmale_te

Strămoşii mâncau multe alimente pe care noi nu le mai consumăm în zilele noastre: plante cultivate, carnea şi lactatele pe care le obţineau de la animalele domestice, dar şi o varietate mare de specii sălbatice.

Ştii şi alte mâncăruri considerate româneşti care se regăsesc şi în alte bucătarii?

Lasă-ne un comentariu mai jos pentru a afla şi noi de ele!

Sursa

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here