Lucrul în schimburi îţi îmbătrânește creierul cu până la 6,5 ani

0
49


În cazul în care eşti una din persoanele care petrec mai mult de 10 ore zilnic la birou şi mai ales dacă lucrezi în schimburi este important să ştii că unul dintre efectele negative asupra organismului tău este şi cel al îmbătrânirii creierului tău.

City worker asleep at desk

Lucrul în schimburi afectează în mod semnificativ capacitatea oamenilor de a gândi și totodată memoria lor. Cele mai recente cercetări spun că lucrul în schimburi face creierul să nu mai realizeze când e zi şi când e noapte, motiv pentru care acesta îmbătrâneşte semnificativ.

De asemenea, sunt studii care au găsit o legătură strânsă între lucrul în schimburi şi diverse boli precum: cancer, infarct miocardic, accidente vasculare cerebrale, ulcer şi boli metabolice printre care şi diabetul zaharat.

Cercetătorii de la Universitatea din Toulouse și Universitatea Swansea au studiat 3.000 de persoane din sud-vestul Franței, care au lucrat în schimburi de tură în anii 1996, 2001 și 2006.

Cei care au lucrat ore anormale şi-au pierdut mai mult capacitatea de memorare, viteza de procesare a informației și a capitalului intelectual global faţă de cei care s-au reorientat către alt loc de muncă şi au avut un program bine stabilit.

În cazul în care oamenii au lucrat mai mult de zece ani cu un program în ture au avut nevoie de cinci ani pentru a se recupera pe deplin.

„Lucrul în ture afectează cronic cunoașterea, cu consecințe potențial importante de siguranță, nu numai pentru persoanele în cauză, ci și pentru societate”, spun autorii cercetării de la Université de Toulouse.

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here