Consumul unei cantităţi prea mari de lapte poate fi dăunător pentru sănătate

0
54

Consumul mare de lapte zilnic nu este recomandat de către nutriţionişti. Mai mult de trei pahare de lapte consumate pe zi nu ajută la întărirea oaselor, ci poate duce la afecţiuni grave şi chiar la deces.

Food_Milk_in_a_jug_036119_

Un nou studiu sugerează ca anumite tipuri de zaharuri conţinute de lapte pot creşte inflamaţia şi stresul oxidativ, care pot deteriora celulele corpului.

Laptele este recomandat pentru reducerea riscului fracturilor, deoarece conține calciu și vitamina D, care sunt vitale pentru rezistenţa osoasă.

Cu toate acestea, au existat rezultate contradictorii în urma studiilor, în ceea ce priveşte beneficiile pentru sănătate a laptelui în ultimele decenii.

Profesorul Karl Michaëlsson, de la Universitatea Uppsala, Suedia, a condus o echipă de studiu prin care a investigat dacă consumul de lactoză în cantitate mare poate fi dăunător sănătăţii.

Două grupuri mari de 61.433 femei și 45.339 bărbați din Suedia au fost chestionate cu privire la frecvența consumului a 96 de alimente comune.

Femeile au fost urmărite timp de 20 de ani, 15.541 dintre acestea au murit iar 17.252 au avut cel puțin o fractură, dintre care la 4.259 de femei a fost vorba despre o fractură de şold.

La femei, consumul ridicat de lapte nu a redus riscul fracturilor osoase iar produsele lactate, precum iaurtul și brânza au condus la rate de deces mai mici şi de asemenea la mai puţine fracturi, în special la femei, spun concluziile acestui studiu.

De asemenea, femeile care au băut mai mult de trei pahare de lapte pe zi au avut risc de deces dublu faţă ce cele care au băut în medie un pahar pe zi.

Bărbaţii, în schimbi au fost urmăriţi 11 ani, timp în care 10.112 dintre ei au murit iar 5.066 au avut cel puțin o fractură, dintre aceștia 1.166 suferind o fractură de șold.

Bărbaţii care au băut mai mult lapte au avut, de asemenea, un risc mai mare de deces, însă mult mai mic decât in cazul femeilor.

Consumul de lapte este sănătos atâta timp cât nu se face exces. Recomandat este consumul unui pahar de lapte pe zi şi nu mai mult, mai ales în cazul femeilor, unde laptele are o influenţă negativă mai mare în comparaţie cu cea a bărbatului.

 

Sursa

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here