0 Shares 72 Views

Stai mult la calculator? Sindromul tunelului carpian este o boală care te poate afecta

admin Oct 26, 2014
0 73

Sindromul de canal carpian este una din acele boli care te pândește chiar și în locul unde te simți cel mai în siguranță: acasă la birou în fața PC-ului. Durere…amorțeală…iar în lipsa tratamentului chiar paralizie.

stethescope_2478537b

Sindromul de tunel carpian, numit și neuropatia mediană a încheieturii mâinii, este o afecțiune medicală ce se caracterizează prin compresia nervului median, însoțită de durere, parestezii, anestezii și hipotonie musculară, nervul median fiind unul din cei mai importanți nervi localizați în membrul superior.

Pacienții cu sindrom de tunel carpian se plâng, cel mai adesea, de slăbiciune la nivelul degetelor, de dureri, parestezii, furnicături sau chiar abolirea senzației la nivelul degetelor și palmei (anestezie).

În unele cazuri durerea este mult mai intensă și mai difuză, începând chiar de la nivelul cotului și coborând de-a lungul antebrațului, până în vârful degetelor. Tulburările sunt resimțite la nivelul degetului mare, indexului, degetului trei și jumătate din degetul patru (inelar), în timp ce degetul mic nu este deloc afectat. O particularitate a simptomelor apărute în cadrul sindromului de tunel carpian o reprezintă debutul lor noaptea și disparația dupa scuturarea mâinii.

Sindromul apare mai frecvent după 40 de ani şi femeile sunt de trei ori mai expuse decât bărbaţii, asta din cauza transformărilor hormonale induse de sarcină şi menopauză sau de tratamentele contraceptive. Se pare că, iniţial, nu este afectat direct nervul, ci vasele de sânge care îl hrănesc, astfel că fumatul, prin efectul său vasoconstrictor, este un factor de risc suplimentar.

Unele profesiuni care impun manevrarea repetitivă, în forţă a unor unelte sau folosirea unor unelte care produc vibraţii puternice sunt mai expuse. Tot aici se înscriu şi şofatul pe distanţe lungi, care necesită ţinerea fermă a volanului perioade mari de timp. Chiar şi profesiile care presupun tastarea regulată (la calculator, maşina de scris, casa de marcat) pot duce la acest sindrom, dacă nu sunt respectate poziţii ergonomice. Unele activităţi sportive intense sau hobby-uri (de exemplu, jocurile pe calculator) pot avea acelaşi efect.

În majoritatea cazurilor, sindromul de tunel carpian se va agrava progresiv, dacă nu este tratat la timp. În cazul în care simptomele sunt legate în mod clar de o activitate sau de o anumită ocupație profesională, starea nu se poate îmbunătății dacă această ocupație sau activitate nu este oprită sau redusă.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Most from this category