0 Shares 144 Views

De ce unele vinuri au un gust mai bun odată cu trecerea timpului?

Crina Oct 26, 2014
0 145

O sticlă de vin ar putea arăta ca un sistem închis, dar în interior există transformări chimice complexe pe care încă oamenii de știință nu le înţeleg complet. Cu toate acestea, există un acord larg că factorii cei mai importanți în procesul de îmbătrânire a vinului sunt taninurile.

vino

Taninurile reprezintă un grup de molecule care provin din tulpini de struguri, seminţe şi coajă.

Taninurile au proprietăţi antifungice, dar, de asemenea, acestea dau gustul amar strugurilor necopţi. Nu numai că au un gust amar, ci oferă, în mod indirect, mirosul vinului, atunci când reacționează cu alcoolii și esterii.

Taninurile schimbă şi culoarea vinului, la început vinul roşu are o culoare roşu-albăstruie, iar cu cât stă mai mult acesta capată culoarea cărămizie.

Dar ce se întâmplă în privinţa gustului? Tot taninurile sunt cele responsabile de această schimbare.

În timpul procesului de fermentaţie, taninurile sunt alterate de moleculele de oxigenul care intră în sticlă şi îi modifică gustul.

Însă dacă această oxidare se desfăşoară mult prea repede vinul va avea un gust neplăcut deoarece taninurile nu vor putea înlătura aceste molecule.

Cel mai important pentru ca vinul să fie mai gustos odată cu trece timpului este ca acest contact dintre strugurii zdrobiţi şi coaja lor, ambele pline de taninuri, să fie unul cât mai lung.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Most from this category