0 Shares 78 Views

Vrei să-ți protejezi ficatul? Consumă cafea!

admin Oct 12, 2014
0 79

Conform unor studii recente s-a demonstrat că un consum moderat de cafea exercită un efect benefic asupra ficatului prin scăderea nivelului unor enzime hepatice anormale.

coffee-617x416

Indiferent dacă vorbim despre cafeaua normală sau cea decafeinizată studiile au stabilit că băutul cafelei poate avea un posibil efect protector asupra ficatului.

Cercetarea a fost condusă de către dr. Qian Xiao de la Institutul Naţional al Cancerului, din SUA care a analizat împreună cu colegii săi date obţinute în cadrul programului naţional de screening al sănătăţii , pentru o perioadă de 12 ani. În total, au fost incluse 27.793 persoane, cu vârsta peste 20 de ani, care au consumat cafea în ultimele 24 de ore.

Markerii urmăriți au fost alanin aminotransferaza (ALT), aspartat aminotransferaza (AST), fosfataza alcalină (ALP) şi gammaglutamil transferaza (GGT), toți aceștia indicând de fapt funcția hepatică.

Rezultatele studiului au scos la iveală faptul că persoanele care consumau o cantitate mai mare de cafea pe zi aveau nivelul acestor markeri hepatici mai scăzut decât în cazul persoanelor care consumau mai puțină cafea.

De asemenea studiul a relevat faptul că inclusiv la persoanele care au consumat cafea decafeinizată nivelul acestor markeri era mai scăzut, ceea ce a dus la concluzia că efectele benefice asupra sănătăţii ficatului nu provin de la cafeină, ci de la alte componente ale cafelei, pentru indentificarea cărora sunt necesare studii suplimentare.

Rezultatele studiului au fost publicate în revista de specialitate „ Hepatology“.

Sursa

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Most from this category