0 Shares 84 Views

Cine sunt câștigătorii Premiului Nobel pentru Pace 2014

admin Oct 12, 2014
0 85

Laureaţii Nobelului pentru pace din 2014 sunt pakistaneza Malala Yousafzai şi indianul Kailash Satyarthi. Comitetul Nobel i-a recompensat pe cei doi pentru efortul de a promova dreptul copiilor şi al tinerilor la educaţie şi lupta lor împotriva abuzurilor şi exploatării copiilor.

0,,17986103_303,00

Premiul Nobel pentru Pace este unul din cele cinci premii Nobel instituite prin testament de inventatorul și industriașul suedez Alfred Nobel. Este singurul premiu care se decernează în Norvegia, la Oslo, de către un comitet în exclusivitate norvegian, format din 5 persoane alese din Parlamentul Norvegiei. Toate celelalte premii Nobel se decernează în Suedia, la Stockholm, de către autorități suedeze.

Motivul pentru care acest premiu este decernat în Norvegia și nu în Suedia este următorul: la moartea lui Alfred Nobel (10 decembrie 1896), Norvegia era încă într-o uniune cu Suedia, aceasta din urmă având rolul conducător în politica externă. Nobel a crezut de aceea că șansa unei corupții politice ar fi mai mică dacă Norvegia s-ar ocupa de decernare.

În testament, Nobel a cerut ca cei cărora li se decernează premiul pentru pace să îndeplinească cel puțin una din următoarele trei cerințe: să lucreze pentru „reducerea forțelor militare”, pentru „organizarea de congrese ale păcii” și pentru „înfrățirea între popoare”.

Premiul a fost acordat pentru prima oară în anul 1901 și apoi anual, cu două perioade de întrerupere, în timpul celor două Războaie Mondiale între anii 1914 – 1916 și 1939 – 1943, precum și în anii 1918, 1923, 1924, 1928, 1932, 1948, 1955, 1956, 1966, 1967, 1972.

Este de remarcat faptul că, spre sfârșitul fiecărui Război Mondial, Premiul Nobel pentru Pace a fost decernat Comitetului Internațional de Cruce Roșie în ani 1917 și 1944.

Premiul Nobel pentru Pace are, în 2014, doi câștigători care vin din două țări între care adesea au existat relații tensionate: Kailash Satyarthi din India, și Malala Yousafzai din Pakistan.

Premiul a fost acordat celor doi pentru a recompensa lupta lor pentru drepturile copiilor și ale tinerilor. Copiii trebuie să meargă la școală și să nu fie exploatați pentru a obține foloase financiare, consideră Comitetul Nobel.

Dacă adolescenta de 17 ani din Pakistan – celebră în întreaga lume deja- a fost și anul trecut în cărți pentru un Nobel pentru Pace, despre indianul în vârstă de 60 de ani se știu puține lucruri.

„Kailash Satyarthi, continuând tradiția Ghandi, a dat dovadă de un mare curaj personal și a condus demonstrații pașnice militând împotriva exploatării copiilor”, a precizat Comitetul de la Oslo, cel care acordă Nobelul pentru Pace.

Malala Yousafzai, militantă pentru dreptul la educaţie în vârstă de numai 17 ani, este cea mai tânără laureată din istoria premiilor Nobel. Malala a primit distincţia „pentru lupta sa prin care a devenit un simbol al dreptului la educaţie pentru fetele din întreaga lume”.

Titlul autobiografiei sale este simplu: „Eu sunt Malala”. Subtitlul: „Fata pe care talibanii au vrut s-o împuşte din cauză că luptă pentru dreptul la educaţie”. La începutul lunii octombrie 2013 a fost lansată autobiografia tinerei pakistaneze Malala Yousafzai, la exact un an de la atentatul săvârşit asupra sa.

În octombrie 2012, în timp ce se afla în drum spre şcoală, fata de origine pakistaneză a fost ţinta unui atac armat comis de către talibani. În ciuda incidentului, Malala a continuat să lupte pentru dreptul fetelor de a accede la educaţie.

În ziua în care a fost atacată, talibanii au năvălit în autobuzul şcolii şi au întrebat: „Care e Malala?”. Au împuşcat-o în cap.
Grav rănită, fata a fost operată şi apoi trimisă la un spital din Marea Britanie – ţară în care trăieşte şi acum împreună cu familia sa.

Ea s-a declarat „întru totul inspirată” de activitatea colaureatului şi a apreciat că premiul transmite „un mesaj de dragoste între Pakistan şi India şi între religii diferite”.

„Puţin contează ce culoare are pielea ta, ce limbă vorbeşti, religia în care crezi; ar trebui să ne batem cu toţii pentru drepturile noastre, pentru drepturile copiilor, pentru dreptul femeilor şi dreptul fiecăruia de a fi uman”, a subliniat ea.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Most from this category